Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΕΤΗΔΕ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ΔΙΕΤΙΑ -ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ "ΦΕΣΙΑ"! ΑΝΩΦΕΛΗ Η ΜΕΡΙΚΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΔΕΗ!




Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, αποφάσισε αργά το βράδυ της Παρασκευής 2.3.2012 σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη, διότι το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.Ομως το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του, εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Οι προσφεύγοντες είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η από 10.10.2011 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους, υποστηρίζοντας ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν αποτελεί τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Βεβαίως το σοβαρότατο πρόβλημα που προκύπτει άμεσα για τους εκμισθωτές ακινήτων είναι ότι ορισμένοι ενοικιαστές θα αρνούνται πλέον να καταβάλουν το ποσό του λογαριασμού τους που αντιστοιχεί στο ΕΕΤΗΔΕ, παρότι μάλιστα το έχουν παρακρατήσει από τον εκμισθωτή κατά την καταβολή των ενοικίων. Οι εκμισθωτές θα το πληροφορηθούν αυτό πολλούς μήνες μετά, όταν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά το τέλος στη Δ.Ο.Υ. με βαρύτατο πρόστιμο καθυστέρησης!!! Για το λόγο αυτό επιβάλλεται ο κάθε εκμισθωτής να ελέγχει κάθε φορά την καταβολή του αντίστοιχου ποσού που του παρακρατείται για το ΕΕΤΗΔΕ, ζητώντας να του παραδίδεται φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ με τη σήμανση εξόφλησής του.

Πάντως με ανακοίνωσή του υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατή η μερική εξόφληση του λογαριασμού ΔΕΗ χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ, και ότι κάθε ποσό που καταβάλλεται αφαιρείται από αυτό και όχι από την οφειλή προς τη ΔΕΗ. Συνεπώς δεν έχει νόημα η προσπάθεια μερικής πληρωμής του λογαριασμού, γιατί κάθε οφειλόμενο υπόλοιπο θα χρεωθεί πρόσθετα στον επόμενο λογαριασμό.