Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τακτοποίηση μέχρι 31 Μαίου και έχει... ο Θεός.




Όπως πρώτο το ered.gr είχε γράψει, το ΥΠΕΚΑ σκεφτόταν να δώσει νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, κάτι που έκανε χθες εντάσσοντας τη σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Πλέον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαιτίας των χαμηλών εσόδων δε θα δοθεί κι άλλη παράταση για το καλοκαίρι, σε μια ρύθμιση που μοιάζει πλέον... μόνιμη.

Η προθεσμία για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους έληγε στο τέλος του τρέχοντος μηνός, ωστόσο, η οικονομική κρίση έχει «κόψει» την όρεξη στους Ελληνες να κάνουν δήλωση τακτοποίησης, Μένει τώρα να διευκρινιστεί αν η νέα προθεσμία για το τέλος Μαίου αφορά και την πρόβλεψη που έλεγε ότι αν κάποιος πληρώσει το 30% του οφειλόμενου προστίμου θα έπαιρνε 10% έκπτωση και θα είχε δικαίωμα να κάνει μεταβίβαση του ακινήτου.

Εκτός σοβαρού απροόπτου θα ισχύσει και αυτό μέχρι 31 Μαίου.

Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη και η τελική ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ και το οποίο εντάσσει σε κατηγορίες τα αυθαίρετα ανάλογα με το τι είδους αυθαιρεσία έχουν. Αν πρόκειται δηλαδή για μικρή αυθαιρεσία, αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια κ.λπ.

Επίσης, με εγκύκλιο που απεστάλη χτες στις πολεοδομίες, δεν θεωρούνται αυθαίρετες και δεν διακόπτονται οικοδομές που ξεκίνησαν μέχρι την 31η Μαίου 2012 και για τις οποίες δεν ορίστηκε ελεγκτής δόμησης στα πρώτα στάδια εφόσον υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση μηχανικού.

Το υπουργείο δέχεται την υπαιτιότητα εξαιτίας της καθυστέρησης του να ορίσει ελεγκτές δόμησης.