Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ξεκίνησε η β΄φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.



Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η Β΄φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Το ΤΑΙΠΕΔ έστειλε στους προεπιλεγμένους επενδυτές, που υπέγραψαν την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας, ήτοι: (α) Elbit Cochin Ltd, (β) London & Regional Properties και (γ) Lamda Development, τα τεύχη του διαγωνισμού, καθώς και τις λεπτομέρειες για την πρόσβαση στα τεχνικά και νομικά στοιχεία του έργου για την διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν ειδικές συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού, από τους ως άνω επενδυτές.

Η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013.Εν τω μεταξύ, «σπριντ» για τις αποκρατικοποιήσεις και τους διαγωνισμούς για τα κρατικά ακίνητα, συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλο.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί το πρώτο εξάμηνο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχουν ολοκληρωθεί εντός του α' τριμήνου οι διαδικασίες σχετικά με τους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, και τις εκτάσεις στην Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας οι οποίες θα παραχωρηθούν μετά από διαγωνισμό.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον ΟΛΠ μετά την πρόταση που κατέθεσε η Cosco για την απόκτηση του 60% του Λιμανιού και για επενδύσεις ύψους 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα μεγάλα λιμάνια και τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας θα ιδιωτικοποιηθούν κατά μόνας, ενώ θα υπάρξει ομαδοποίηση για τα μικρά περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια. Η κυβέρνηση προβληματίζεται για το αν πρέπει να πάει σε διεθνή διαγωνισμό για τον ΟΛΠ κι αν θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις εκτός από αυτή των Κινέζων.