Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Από κόσκινο όλοι οι ιδιοκτήτες, πριν την επιβολή του φόρου ακινήτων.




Υπό τον ασφυκτικό κλοιό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα βρεθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (περίπου 6 εκατ.) που από του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν το νέο ενιαίο φόρο.

Μάλιστα, το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην τρόικα προβλέπει ακόμη και κατασχέσεις ακινήτων για όσους δεν πληρώσουν το φόρο.

Αυτό γίνεται καθώς η καταβολή του φόρου αποσυνδέεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ, κάτι που εκτιμάται ότι θα... βοηθήσει όσους θέλουν να μην πληρώσουν. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών από τον Αύγουστο και μετά θα κάνει αυστηρούς ελέγχους και διασταυρώσεις στα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα που υπάρχουν στο Ε9 και σε αυτά που έχει η ΔΕΗ ώστε να διαπιστώσει τυχόν διαφοροποιήσεις, και κυρίως να εντοπισθούν όλοι όσοι «τακτοποίησαν» ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε ελέγχους κατά προτεραιότητα σε όσους χρωστούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα εκδοθεί εντολή να ελέγχονται από τις εφορίες αν καταβάλλονται οι δόσεις για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεν πληρώνουν τον ενιαίο φόρο.
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

- Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

- Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

- Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λπ.

Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.

- Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός.