Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

«Προβληματικό» το 50% στεγαστικών δανείων στην Ισπανία.


Ακίνητα αξίας 30 δισ. ευρώ διαθέτουν οι ισπανικές τράπεζες, με το πρόβλημα να αφορά στο ότι τα εν λόγω χαρτοφυλάκια δεν μπορούν να πωληθούν επί της ουσίας. Αυτό ισχυρίζεται η MAC Group, η οποία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης επενδυτικού ρίσκου στην Banco Santander και άλλες πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας της ιβηρικής. Ο λόγος του ότι τα εν λόγω ακίνητα είναι μη κεφαλαιοποιήσιμα, είναι ότι έχουν προέλθει από κατασχέσεις και συνήθως πρόκειται για προϊόν ενεχύρου, όπως οικόπεδα στη μέση του πουθενά, ή ημιτελείς κατοικίες, που ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές δεκαετίες έως ότου μπορέσουν να πωληθούν.
Οπως τονίζεται, πάνω από το 1/3 των οικοπέδων της χώρας αφορά αναπτύξεις μακριά από τα κέντρα των πόλεων. Περίπου το 43% των απούλητων νεόδμητων κατοικιών βρίσκεται σε αυτές τις περιοχές, ενώ επιπλέον 36% αυτών είναι σε παραθαλάσσια σημεία, που οικοδομήθηκαν κατά την περίοδο της άνθησης. Πλέον, ο χαμηλός ρυθμός αύξησης του πληθυσμού και η παντελής έλλειψη ζήτησης για τέτοια ακίνητα, καθιστά πολύ δύσκολη την πώλησή τους.
Σύμφωνα με τη MAC Group, το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων των ισπανικών τραπεζών έχει συνολική αξία 308 δισ. ευρώ, αλλά σχεδόν το 50% των δανείων κρίνονται «προβληματικά». Η Santander διαθέτει κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία αξίας 9,2 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Banco Popular με 6,05 δισ. ευρώ, η BBVA με κατασχέσεις ακινήτων αξίας 5,87 δισ. ευρώ, η Bankia με 5,85 δισ. ευρώ και η Banco Sabadell σε 3,6 δισ. ευρώ. Γι' αυτό άλλωστε, η κεντρική τράπεζα της χώρας υιοθέτησε πιο αυστηρές οδηγίες, επιβάλλοντας στις τράπεζες να σχηματίζουν πλέον μεγαλύτερες προβλέψεις, καθώς όλο και περισσότερα ακίνητα περιέρχονταν στην κατοχή τους, ως αντάλλαγμα για τη μη πληρωμή οφειλών από στεγαστικά δάνεια. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα πιέζει τις τράπεζες να πωλούν αμέσως τα ακίνητα για τα οποία κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αντί να περιμένουν την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, η οποία σήμερα διανύει το τέταρτο έτος πτώσης.
Από τον Απρίλιο του 2007, όταν οι τιμές είχαν βρεθεί στο απόγειό τους και μέχρι σήμερα, οι αξίες των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 28% κατά μέσο όρο, αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Fotocasa. Οι αξίες της γης έχουν μειωθεί πάνω από 60% στις επαρχίες Λούγκο, Λα Κορούνα και Μούρθια και κατά 74% στο Μπούργκος, σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο τους το 2006, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία. Πηγή www.kathimerini.gr