Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Οικοδομικό λίφτινγκ με μίνι ουρανοξύστες.




Μίνι ουρανοξύστες, αύξηση υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης, μεγαλύτερους όγκους κτιρίων, μειώσεις στις καλύψεις, συνενώσεις οικοπέδων και ενσωμάτωση των ημιυπαίθριων χώρων στο συντελεστή δόμησης, είναι μερικές από τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ), τον οποίο προωθεί το ΥΠΕΚΑ.
Με τον νέο ΓΟΚ που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο πολεοδομικό δίκαιο και στον τρόπο δόμησης, καθώς:
• καταργείται η έννοια των ημιυπαίθριων χώρων και αντικαθίσταται μ’ αυτήν των “ανοιχτών στεγασμένων χώρων”,
• υπάρχει η δυνατότητα αύξησης κατά 10% του συντελεστή δόμησης, που συναρτάται με την περιοχή, την έκταση της οικοπεδικής γης και το ύψος του συντελεστή,
• αυξάνονται οι χώροι που δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης: πρόκειται για χώρους που συμβάλλουν στο παθητικό δρόσισμα, στη σκίαση και τον φυσικό αερισμό των κτιρίων (αίθρια, φωταγωγοί, προεξοχές και ειδικά σκιάδια),
• προβλέπονται υψηλότερα κτίρια που θα μπορούν να χτίζονται με αυξημένο συντελεστή δόμησης και με συνενώσεις οικοπέδων, με περισσότερο όμως πράσινο και αύξηση των κοινόχρηστων χώρων,
• δίνονται κίνητρα για συνενώσεις οικοπέδων, όπως ο υψηλότερος συντελεστής δόμησης,
• Προτείνονται οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για αποσύρσεις (κατεδαφίσεις) κτιρίων, όπως ετήσια φορολογική απαλλαγή βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Οι δαπάνες κατεδάφισης, ανάπλασης και αναβάθμισης των κτισμάτων θα θεωρούνται για τις επιχειρήσεις επενδυτικές δαπάνες κ.ά.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Είκοσι εννέα δικαιολογητικά χρειάζονται από την 1η Μαρτίου για την έγκριση και την άδεια δόμησης ενός κτιρίου. Αυτό προβλέπει ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ειδικότερα, η έγκριση δόμησης χορηγείται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών, μετά τον έλεγχο των στοιχείων και εφόσον αποδειχτούν σωστά. Ειδικότερα, για τη χορήγηση Έγκρισης Δόμησης υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση του ιδιοκτήτη.

2. Έντυπο δηλώσεων ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης σε αρμόδιους κατά ειδικότητα μηχανικούς, για τη σύνταξη της μελέτης του συγκεκριμένου έργου.

3. Έντυπο με συγκεντρωτικό πίνακα με τα επιτρεπόμενα και πραγματοποιούμενα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης και πίνακα καταγραφής εγκρίσεων άλλων φορέων ή υπηρεσιών σχετικά με τη λειτουργικότητα και τις απαιτήσεις των ειδικών κτιρίων.

4. Φύλλο ελέγχου.

5. Τοπογραφικό διάγραμμα σε δύο αντίγραφα.

6. Διάγραμμα δόμησης σε δύο αντίγραφα.

7. Εγκρίσεις άλλων φορέων, που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή από άλλες ισχύουσες διατάξεις, ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος και τη χρήση του έργου.

8. Εγκρίσεις άλλων φορέων ή υπηρεσιών (Υπουργείο Πολιτισμού, ΔΕΗ κ.ά.), σχετικά με τη λειτουργικότητα και τις κτιριοδομικές ή άλλες απαιτήσεις των ειδικών κτιρίων.

9. Τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο. Για τους προσφυγικούς οικισμούς απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου που εξέδωσε το παραχωρητήριο για τη μη ανάκληση του παραχωρητηρίου ή για τη δυνατότητα κατάτμησης.

10. Βεβαίωση από το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, εφόσον η περιοχή είναι υπό κτηματογράφηση, ή έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.

11. Στοιχεία που πιστοποιούν τη νομιμότητα τυχόν υφιστάμενων κτισμάτων.

12. Ενιαίο έντυπο Έγκρισης Δόμησης και Άδειας Δόμησης με συμπληρωμένα τα στοιχεία του έργου στο πεδίο της Έγκρισης Δόμησης.

13. Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.

Για τη χορήγηση Άδειας Δόμησης υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση για Άδεια Δόμησης, μετά την έκδοση Έγκρισης Δόμησης και εντός της ισχύος της.

2. Αρχιτεκτονική μελέτη.

3. Στατική και εδαφοτεχνική μελέτη όπου απαιτείται.

4. Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

5. Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

6. Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.

7. Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων.

8. Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.

9. Μελέτη καυσίμου αερίου.

10. Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού.

11. Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου.

12. Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισής της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.

13. Αιτιολογική έκθεση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 1577/1985, όπως ισχύει.

14. Ταυτότητα κτιρίου. Ο χρόνος έναρξης υποβολής του συγκεκριμένου δικαιολογητικού θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

15. Ειδικό έντυπο προϋπολογισμού του έργου και αποδεικτικά είσπραξης των πάσης φύσεως φόρων, τελών και εισφορών, καθώς και των αμοιβών μελέτης του ή των μηχανικών για τις υποβληθείσες μελέτες.

16. Τα αντίγραφα της εγκεκριμένης Έγκρισης Δόμησης, με συμπληρωμένα τα στοιχεία στο πεδίο της Άδειας Δόμησης.

Αυξάνεται το ελάχιστο κόστος οικοδομής ΣΕ ΝΕΑ αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ) προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την εξομοίωσή του με τις πραγματικές τιμές. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στην περίπτωση που θα γίνει κάτι τέτοιο, όποιος αποφασίσει να πραγματοποιήσει νέες κατασκευές και ανακατασκευές, θα υποχρεωθεί να ζητήσει την έκδοση περισσότερων τιμολογίων. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να συνδέσει την οικοδομή του με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η έκδοση περισσότερων τιμολογίων οδηγεί αυτομάτως στην καταβολή μεγαλύτερου ΦΠΑ. Έστω μια κατοικία με επιφάνεια κυρίων χώρων της τάξεως των 150 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους 100 τ.μ. Για τον υπολογισμό του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της επιφάνειας των κύριων χώρων και το 35% των βοηθητικών χώρων. Επομένως, η επιφάνεια που θα ληφθεί υπόψη είναι 185 τετραγωνικά. Μέχρι σήμερα, το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής υπολογιζόταν με τιμή 400 ευρώ ανά τ.μ.

Πλέον το ποσό αυτό ανεβαίνει. Άρα, ο ιδιοκτήτης που κατασκευάζει μόνος του την κατοικία του, θα πρέπει να συγκεντρώσει τιμολόγια άνω των 74.000 ευρώ που θα έπρεπε να έχει σήμερα. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει με τιμολόγια μόνο από μία εργασία (π.χ. σκυρόδεμα), καθώς σε μπετόν και τούβλα ο ιδιώτης θα πρέπει να κατανείμει το 23%-25% των τιμολογίων, στα επιχρίσματα και τις μπογιές το 13%-15%, στα ηλεκτρολογικά και στα υδραυλικά το 8%-10%, για δάπεδα και είδη υγιεινής απαιτείται άλλο ένα 10%-13%, ενώ σε πόρτες και κουφώματα αντιστοιχεί το 10% των τιμολογίων. Πηγή www.isotimia.gr