Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τι ψάχνει η Carlton Group στην ελληνική κτηματαγορά;



Επαφές με ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας ή εταιρειών με «φουσκωμένο» χαρτοφυλάκιο, τηλέφωνα σε συμβούλους ακινήτων αλλά και ραντεβού με τραπεζίτες που έχουν πολλά και μεγάλα ακίνητα ή πελάτες - developers έχει τους τελευταίους μήνες η μεγάλη επενδυτική τράπεζα και εταιρεία real estate, Carlton Group.

Ο αμερικανικός όμιλος ήλθε στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο και εκπροσωπείται από τον δικηγόρο, Γιάννη Κυριακόπουλο. Στο στόχαστρο των Αμερικανών είναι η ελληνική αγορά ακινήτων και προς το παρόν θα κινηθούν ως μεγάλοι «μεσίτες» φέρνοντας σε επαφή ιδιοκτήτες ακίνητων ή «πακέτο» που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο στα σκαριά βρίσκεται η πρώτη σημαντική συμφωνία για την ανάθεση στην Carlton Group ενός project αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος «η αποκλειστική ανάθεση σημαίνει ότι η Carlton Group έχει ήδη βρει και ενδιαφερόμενους για να προχωρήσουν σ' αυτή την επένδυση. Ουσιαστικά, η εταιρεία μας λειτουργεί σ' αυτή τη φάση σαν ένας μεσολαβητής, ένας μεσίτης που έχει τη δυνατότητα να βρει τους καλύτερους παίκτες στη διεθνή αγορά και να πετύχει τις καλύτερες τιμές για τον πωλητή. Αλλωστε, μας ενδιαφέρει το τίμημα να είναι το υψηλότερο δυνατό αφού εμείς πληρωνόμαστε από τον πωλητή με ένα ποσοστό 1% έως 5%».

Ο κ. Κυριακόπουλος διαχωρίζει τη δραστηριότητα της Carlton Group από τα distress funds τονίζοντας ότι η εταιρεία δημιουργεί μια δευτερογενή αγορά με πολλούς πελάτες προκειμένου να προσφερθούν και τα περισσότερα χρήματα. Με τον τρόπο αυτό δε θα μπορέσουν τα distress funds που έρχονται τυχοδιωκτικά, να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην Ελλάδα και να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Εχουμε 85.000 τελικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, μια τεράστια δεξαμενή επίδοξων αγοραστών, πολλοί από τους οποίους έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα».

Τέσσερις είναι οι τομείς στους οποίους στρέφονται οι Αμερικανοί στην Ελλάδα:

1. Ανάληψη χαρτοφυλακίων τραπεζών και πακέτο ενυπόθηκων δανείων. Δηλαδή, τράπεζες που θέλουν να πουλήσουν δάνεια και αναζητούν επενδυτές, τους οποίους μπορεί να βρει η Carlton Group.

2. Χαρτοφυλάκιο ακινήτων από επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλους developers.

3. Ξενοδοχεία που βγαίνουν προς πώληση κι έχουν κάποια γνωστή αλυσίδα να τα διαχειρίζεται.

4. Συμμετοχή στο πρόγραμμα πώλησης και αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των κρατικών ακινήτων.

Φυσικά, οι Αμερικανοί εκτός από τις αμιγώς μεσιτικές υπηρεσίες είναι σε θέση να προχωρήσουν και οι ίδιοι σε αγορές ακινήτων καθώς διαθέτουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων.

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα στο χώρο του real estate, ιδρύθηκε το 1991 κι έχει ολοκληρώσει συναλλαγές άνω των 80 δισ. ευρώ. Εχει γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Σικάγο, Μόσχα, Λος Αντζελες και Αθήνα με το τελευταίο να καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και Ευρασίας. Βασικός στόχος της στη χώρα μας, κι όχι μόνο, είναι οι επενδύσεις σε μεγάλες αναπτύξεις ακινήτων, οι χρηματοδοτήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις και η εξαγορά προβληματικών στοιχείου ενεργητικού.

Λειτουργεί κατά κύριο λόγο ως ένας μεγάλος μεσίτης ο οποίος διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή πελατών σε όλο τον κόσμο ενώ στις υπηρεσίες της συγκαταλέγεται η αποτίμηση δανείων, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, η διαμεσολάβηση για την υλοποίηση επενδύσεων από μεγάλα private equity (ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια), ο συντονισμός και η οργάνωση στρατηγικών συναλλαγών με στόχο τη μέγιστη αύξηση των εσόδων, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για αναδιαρθρώσεις δανείων.

Μεταξύ των πελατών συγκαταλέγονται οι: Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, UBS, Chevron, Deutsche Bank, Capital Partners, Capital One Bank, Commerce bank, ABN AMRO.

Διαχωρίζει τη θέση της σε σχέση με τα distress funds που δρουν τυχοδιωκτικά και ζητούν ευκαιρίες σε εξευτελιστικές τιμές κι ενδιαφέρονται για αγοραπωλησίες σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.

Πηγή www.ered.gr