Σημαντική υποχώρηση στις τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης των ακριβών ακινήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, βλέπουν έξι στους δέκα πολίτες. Παράλληλα, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αυξήθηκε η ενοικίαση, γεγονός που σημαίνει ότι η οικονομική κρίση «φρέναρε» την τάση για αγορές.
Ερευνα
Η έρευνα γίνεται για τρίτη συνεχή φορά και σ' αυτή συμμετείχαν συνεργάτες - μέλη του δικτύου από 28 ευρωπαϊκές περιφέρειες. Ειδικότερα η έρευνα δείχνει τα εξής:
Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) πιστεύουν ότι αυξήθηκε η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση ενώ το 36% λέει ότι είναι σταθερή.
Σε ό,τι αφορά τα προς πώληση ακίνητα, το 39% των απαντήσεων δείχνει ότι η ζήτηση για αγορές παρέμεινε σταθερή στα περσινά επίπεδα.
Η ζήτηση για ακίνητα μικρού εμβαδού στα αστικά κέντρα των ευρωπαϊκών χωρών κινείται σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με τις μονοκατοικίες και τα εξοχικά, όπου σχεδόν το 45% δείχνει ότι η ζήτηση ήταν μηδενική ή μέτρια.
Στα χαμηλής και μέσης τιμής ακίνητα οι τιμές παρουσιάζουν σταθεροποίηση τόσο στα προς πώληση (43,6%) όσο και στα προς ενοικίαση (43,6%). Ομως, το 57%-58% των ερωτηθέντων παρατηρεί χαρακτηριστική πτώση στις τιμές ακριβών προς πώληση αλλά και ενοικίαση ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό προφίλ των αγοραστών ακινήτων, παρατηρούνται τα εξής: Η αγοραστική δύναμη συγκεντρώνεται στα group άνω των 35 ετών που είναι η ομάδα η οποία συνεχίζει να αγοράζει σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, το ηλικιακό group 20-25 ετών αποτελεί την πλειοψηφία των ενοικιαστών σε ποσοστό 58,6% οι οποίοι όπως φαίνεται σχεδόν ποτέ δεν αγοράζουν (59,1%).
Τέλος, το 82,1% θεωρεί την τιμή ως βασικό στοιχείο για τη ζήτηση ενός ακινήτου. Η θέση, δηλαδή η γειτονιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται (τοποθεσία, θέα, εύκολη πρόσβαση σε δίκτυο συγκοινωνιών, σχολείο, εκκλησία) είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες (58,8%).
www.imerisia.gr