Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Στροφή στην ενοικίαση κατοικίας στην Ευρώπη.



Σημαντικές ομοιότητες με την ελληνική αγορά έχουν αρκετές άλλες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συνολικά στοιχεία του ευρωβαρομέτρου της RE/MAX, το οποίο διεξάγεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο της κτηματoμεσιτικής εταιρίας.Το ευροβαρόμετρο δίνει τις τάσεις, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς και τις αλλαγές στην αγορά ακινήτων των ευρωπαϊκών χωρών.

Οπως και στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για ενοικίαση
κατοικιών, καθώς οι πολίτες λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά αποφεύγουν να προβούν σε αγορά ακινήτου. Συνάφεια παρατηρείται και στο γεγονός ότι τα σπίτια που προτιμώνται είναι τα μικρού και μεσαίου εμβαδού, καθώς και στο ότι οι τιμές στα ακριβά ακίνητα σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Αναλυτικότερα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της RE/MAX στην ευρωπαική αγορά ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων των αγορών της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας και του Ισραήλ) έχουν ως εξής:

-To 54% των ερωτηθέντων συμφώνησε στο ότι το 2011 η ζήτηση των ακινήτων προς ενοικίαση ήταν αυξημένη και το 36% σταθερή. Αναφορικά με την πώληση ακινήτων, το 39% των απαντήσεων δείχνει ότι η ζήτηση για αγορά ακινήτων παρέμεινε σταθερή στα περυσινά επίπεδα. To 37% κάνει λόγο για μειωμένη ζήτηση και το 24% για αύξηση.

- Η ζήτηση σε μικρού εμβαδού ακίνητα στα αστικά κέντρα των ευρωπαϊκών χωρούν βάσει των ερωτηθέντων είναι σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με τις μονοκατοικίες και τα εξοχικά, που το αγοραστικό ενδιαφέρον δείχνει να έχει περιοριστεί σημαντικά.

- Οι τιμές στα χαμηλής και μέσης τιμής ακίνητα παρουσιάζουν σταθεροποίηση τόσο στα προς πώληση (43,6%) όσο και στα προς ενοικίαση ακίνητα (43,6%). Την ίδια στιγμή το 57-58% των ερωτηθέντων παρατηρεί χαρακτηριστική πτώση στις τιμές των ακριβών προς πώληση, αλλά και προς ενοικίαση ακινήτων.

- Η αγοραστική δύναμη συγκεντρώνεται στην ομάδα άνω των 35 ετών που συνεχίζει να είναι η ομάδα που αγοράζει σε όλη την Ευρώπη. Η ηλικιακή ομάδα 20 με 25 ετών αποτελεί την πλειοψηφία των ενοικιαστών σε ποσοστό 58,6%.

- Η τιμή, όπως συμφωνεί το 82,1% των ερωτηθέντων, συνεχίζει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό που προσδιορίζει τη ζήτηση ενός ακινήτου. Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι η θέση του ακινήτου. Η "γειτονιά" με ό,τι αυτό συνεπάγεται (τοποθεσία, θέα, εύκολη πρόσβαση σε δίκτυο συγκοινωνιών, σχολείο, εκκλησία κ.λπ.) δείχνει να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες επιλογής ακινήτου σε ποσοστό 58,8%.