Πολλοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων αδυνατούν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους, ακόμα και αν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, καθώς το κράτος δεν έχει προχωρήσει στη σύνταξη δασικών χαρτών.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορούν να τακτοποιηθούν αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, αιγιαλούς, ρέματα και άλλες προστατευόμενες περιοχές.
Οπως αναφέρει και η εφημερίδα "Ημερησία" ειδικά, για τις δασικές περιοχές, δεν υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες, άρα και κανείς δεν γνωρίζει -πλην των κραυγαλέων περιπτώσεων- αν βρίσκεται εντός των ορίων δασικής έκτασης και σήμερα θεωρούνται ως "αμφισβητούμενες". Με βάση τις παλιές αεροφωτογραφίες, πολλές περιοχές εμφανίζονται δασικές, αλλά στη πραγματικότητα σήμερα είναι δομημένες ή έχουν χάσει το δασικό τους χαρακτήρα.
Παράλληλα, τονίζεται ότι ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν προωθηθεί δασικοί χάρτες (σε δώδεκα περιοχές και κυρίως στην Αττική), ουδέποτε προχώρησε η εκδίκαση των ενστάσεων και κατακυρώθηκαν μόνο τμήματα περιοχών όπου δεν υπήρξε η παραμικρή αμφισβήτηση. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 300.000 αυθαίρετα σε όλη τη χώρα και ένα στα τρία αυθαίρετα στην Αττική, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στελεχών του ΤΕΕ, να βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, με τους ιδιοκτήτες τους να μην γνωρίζουν αν μπορούν να τα τακτοποιήσουν ή όχι.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι όσοι έχουν αυθαίρετο σε αμφισβητούμενη περιοχή να αναρωτιιούνται αν πρέπει να προχωρήσουν στην τακτοποίηση περιμένοντας να γίνουν πρώτα οι δασικοί χάρτες, κινδυνεύοντας έτσι να χάσουν την προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση που λήγει το Σεπτέμβριο ή να προχωρήσουν την τακτοποίηση με κίνδυνο στο μέλλον να κυρωθούν δασικοί χάρτες, να μην γίνουν δεκτές οι ενστάσεις τους και στο τέλος να βρεθούν να αντιμετωπίζουν και ποινικές ευθύνες.
Δικαστικές διαδικασίες
Οπως αναφέρει η Ημερησία "στις δώδεκα περιοχές που έχουν προχωρήσει οι δασικοί χάρτες τα πάντα έχουν σχεδόν παγώσει. Εχουν κυρωθεί χάρτες μόνο για τμήματα περιοχών για τα οποία δεν έχει υποβληθεί καμιά ένσταση. Σε όλες τις άλλες περιοχές, οι δικαστικές διαδικασίες έχουν παγώσει παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος όλες οι υποθέσεις θα είχαν εκδικαστεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011. Ωστόσο, οι υποθέσεις μπήκαν στο συρτάρι.
Επίσημη αιτιολόγηση δεν υπάρχει. Σε ανεπίσημο επίπεδο παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι "αν προχωρούσαν οι εκδικάσεις θα δημιουργούταν απίστευτη αναστάτωση ιδιαίτερα εν όψει εκλογών"! Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τα δασαρχεία αρνούνται να χορηγήσουν βεβαιώσεις, ενώ οι τελεσίδικες αποφάσεις στα δικαστήρια εκκρεμούν για χρόνια.
Πάντως, υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί που έχουν προχωρήσει σε καταπατήσεις να "επενδύσουν" στην αποδεδειγμένη αδυναμία του κράτους να προχωρήσει τους δασικούς χάρτες και να "ρισκάρουν" να μπουν στη ρύθμιση νομιμοποιώντας αυθαίρετα που δεν θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν, κάνοντας απλά μια ψευδή δήλωση. Αυτοί, μάλιστα, μπορούν να πάρουν άνετα ρεύμα με το που πληρώσουν την πρώτη δόση με μια απλή αίτηση, εάν το αυθαίρετο βρίσκεται δίπλα στο δίκτυο της ΔΕΗ (δεν θα μπορούν να το κάνουν όσοι χρειάζονται επέκταση δικτύου, αφού γι' αυτές τις περιπτώσεις μόνο απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου").www.buildnet.gr