Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Στα αζήτητα τα εξοχικά στην Κρήτη.



Σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής κτηματαγοράς, με δεδομένο ότι οι Έλληνες αγοραστές απέχουν και οι ξένοι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, η μείωση στις συναλλαγές το τελευταίο διάστημα ξεπερνά το 80%. Η μόνη κινητικότητα που παρατηρείται είναι από Ρώσους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν μεγάλες εκτάσεις για την κατασκευή εξοχικών συγκροτημάτων. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές στο νησί φαίνεται ακόμη να αντέχουν, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον οι ιδιοκτήτες αρνούνται να δώσουν το ακίνητό τους σε τιμή κόστους.
Ρέθυμνο: Η μείωση στις αγοραπωλησίες φτάνει το 70%
Ακόμη και το 70% φτάνει η μείωση στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο Ρέθυμνο, ενώ οι ευκαιρίες της αγοράς φαίνεται πως καθορίζονται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες κάθε πωλητή για χρήματα. Οι τοπικοί κτηματομεσίτες χαρακτηρίζουν την κατάσταση δραματική, ενώ δεν βλέπουν προς το παρόν τουλάχιστον ενδείξεις ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου Ν. Κασσωτάκη, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ρέθυμνο είναι απελπιστική, αφού τίποτα δεν κινείται τους τελευταίους μήνες. «Οι αγοραπωλησίες έπεσαν κατακόρυφα σε ποσοστό ακόμη και 70%, και αν δεν γίνει τίποτα σημαντικό μέσα στους επόμενους μήνες, τα πράγματα θα χειροτερέψουν», μας λέει. Οι τιμές, παρά τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, δεν έχουν ακολουθήσει την ίδια πτωτική πορεία.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αρνούνται να τις κατεβάσουν πολύ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να μιλήσει για ακριβή ποσοστά μείωσης των τιμών των ακινήτων στο νομό, αφού όλα εξαρτώνται από την ανάγκη που έχει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα πουλήσει το ακίνητό του σε τιμή κόστους.

Εκείνο πάντως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι πέρα από τη μηδενική ζήτηση από τους Έλληνες αγοραστές (αφού οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ρευστό και οι τράπεζες δεν χορηγούν πλέον δάνεια), ακόμη και οι ξένοι που τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου στο νησί, τώρα έχουν βγάλει στο σφυρί το ακίνητό τους το οποίο απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσωτάκη «αυτό που παρατηρείται στην αγορά κατοικίας του Ρεθύμνου, και όχι μόνο, είναι ότι μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές αλλά σε θεωρητικό επίπεδο, αφού πιστεύουν ότι κάτι που μπορεί να αγοράσουν σήμερα, αύριο θα το βρουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Έτσι αναβάλλουν τυχόν αγορά.

Οι τιμές των κατοικιών, ιδιαίτερα στην πόλη του Ρεθύμνου, έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα κατά 15% και κυμαίνονται στα 2.000 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ πριν από μια τριετία ξεκινούσαν από τις 2.500 και ξεπερνούσαν ακόμα και τις 3.000 ευρώ το τετραγωνικό. Αντίστοιχα, κύριες κατοικίες εκτός Ρεθύμνου, σε μικρή απόσταση από την πόλη, πωλούνται από 1.500 ευρώ έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η ζήτηση είναι αρκετά μικρότερη συγκριτικά με τις κατοικίες που βρίσκονται εντός πόλεως, με αποτέλεσμα η πτώση στις τιμές να έχει αγγίξει ακόμα και το 30%.

Χανιά: Ενδιαφέρον από ξένους για μεγάλες εκτάσεις

Στα Χανιάτο τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από ξένους, οι οποίοι αναζητούν μεγάλες εκτάσεις με σκοπό την ανέγερση εξοχικών συγκροτημάτων. Όμως και σε αυτή την περίπτωση κάνουν εξονυχιστική έρευνα αγοράς, πριν προβούν σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση. Επίσης μερικοί ακόμη λόγοι που οι ξένοι αποφεύγουν προς το παρόν να επενδύσουν στη χώρα μας είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, το ασαφές πολεοδομικό πλαίσιο αλλά και η μεγάλη προσφορά ακινήτων. Επίσης μεγάλο εμπόδιο υπάρχει και με τη φορολογία καθώς οι ξένοι θέλουν σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, ώστε ο κάθε επενδυτής να γνωρίζει επακριβώς τι ισχύει, και ότι δεν θα αλλάξει σε 3 μήνες», αναφέρει ο κ. Γιάννης Κριαράς, ιδιοκτήτης της «Κτηματεμπορικής Κρήτης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή στην εξοχική κατοικία έχει πέσει γύρω στα 40%, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο. «Για παράδειγμα, στον Αποκόρωνα, που για μια 10ετία ήταν η περιοχή με τις περισσότερες οικοδομικές άδειες στη χώρα, το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αντίθετα πιο μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τη δυτική πλευρά των Χανίων. «Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και αν θέλει κάποιος να αγοράσει, μπορεί να βρει μεγάλες ευκαιρίες.

Ενδεικτικά, στο κέντρο των Χανίων, στην περιοχή Δικαστηρίων, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων είχαν φτάσει τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό και τώρα έχουν υποχωρήσει στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επίσης στον Αποκόρωνα μπορούμε να βρούμε βίλες με 1.500 ευρώ το τετραγωνικό, όταν πριν από έναν χρόνο η τιμή ήταν γύρω στις 3.000 ευρώ. Όσον αφορά τα οικόπεδα στην περιοχή, τα εντός σχεδίου ξεκινούν από 150 ευρώ το τετραγωνικό. ενώ γι’ αυτά εκτός σχεδίου -απαιτούνται 4 στρέμματα για αρτιότητα- τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι πολύ μεγάλα και η τιμή του τετραγωνικού κυμαίνεται από 6 έως 10 ευρώ.

H πλέον ανεπτυγμένη περιοχή του Aποκόρωνα είναι βόρεια της Γεωργιουπόλεως προς το Γαβαλοχώρι και το Kόκκινο Xωριό. Στην περιοχή αυτή οι τιμές έχουν απογειωθεί για τα δεδομένα της περιοχής και εκτιμάται ότι την τελευταία πενταετία περίπου 10.000 ξένοι έχουν αγοράσει κατοικία. Επίσης τα τελευταία χρόνια άλλες περιοχές που αναπτύχθηκαν είναι η κορυφογραμμή μεταξύ Σούδας και Kολυμπαρίου, η οποία προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς είναι κοντά στη θάλασσα και εξασφαλίζει άπλετη θέα προς το Aιγαίο. Εκεί, οι νεόδμητες κατοικίες πωλούνται προς 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Eνδιαφέρον εμφανίζει και η περιοχή του Aκρωτηρίου στην οποία κυριαρχεί η προσφορά ετοίμων κατοικιών με τιμές από 1.300 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Tα ελεύθερα οικόπεδα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται εξ αιτίας της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ τα υπάρχοντα κινούνται μεταξύ 100 και 160 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με την θέση και την απόσταση από τη θάλασσα.

Στα δυτικά του νομού ξεχωρίζει η αναδυόμενη περιοχή του Kισσάμου και κυρίως το Kαστέλι. Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά ετοίμων κατοικιών, ενώ τα διαθέσιμα οικόπεδα είναι λίγα, τα οποία πωλούνται από 170 έως 200 ευρώ το τετραγωνικό. Επίσης εκείνο που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι ξένοι να αγοράζουν σε ερειπωμένα χωριά παλαιές κατοικίες τις οποίες αναπαλαιώνουν. Xαρακτηριστικό παράδειγμα η Aνύδρη, μια περιοχή που το 94% των σπιτιών ανήκει σε Γερμανούς.

Άλλες περιοχές όπου ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει με 30.000 ευρώ περίπου μια παλαιά κατοικία, που χρήζει ανακαίνισης είναι στο Γιαλισκάρι και στον Λιβαδά, αλλά και στους οικισμούς της κοιλάδας της Kεραμειάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ανακαίνισης μιας κατοικίας υπολογίζεται στα 1.000 με 1.100 ευρώ το τετραγωνικό.

Λασίθι: Οι τιμές στην Ελούντα έπεσαν κατά 20%

ΑΝΕΚΑΘΕΝ, το μεγαλύτερο μερίδιο της ζήτησης εξοχικών κατοικιών στο Λασίθι συγκέντρωνε η περιοχή του Αγίου Νικολάου, η Σητεία και η Ελούντα ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Οι τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποχωρήσει κατά 20% και κυμαίνονται από 1.500 έως 2.300 ευρώ το τετραγωνικό. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων στην Ελούντα 120 τετραγωνικών, που πωλούνται μέχρι και 950.000 ευρώ. Εκτός από τις δύο αυτές περιοχές, ενδιαφέρον παρουσιάζεται, σύμφωνα με τους τοπικούς κτηματομεσίτες για την περιοχή της Πλάκας λόγω της θέας προς τον κόλπο, που βρίσκεται από κάτω. Στον νομό Λασιθίου, οι προσφερόμενες κατοικίες τιμώνται από 1.400 έως και 2.000 ευρώ το τετραγωνικό με εξαίρεση τις πολυτελείς κατασκευές στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ενώ για τα εντός σχεδίου οικόπεδα το κόστος τιμάται μεταξύ 200 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ηράκλειο: Ελάχιστη η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες

Όπως στο Ρέθυμνο, έτσι και στο Ηράκλειο η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες είναι ελάχιστη, «Αρκετοί ξένοι, κυρίως Ρώσοι, ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νομό. Όμως στην παρούσα φάση η αναζήτησή τους είναι σε διερευνητική βάση, αφού περιμένουν ότι οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν και άλλο.

Σύμφωνα με την κτηματομεσίτρια Αγ. Μαυραγάνη ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικής κατοικίας παρουσιάζουν κατά κύριο λόγο οι κοντινές στην πόλη του Hρακλείου, περιοχές. Έτσι σε απόσταση μιας ώρας οδικώς ή 50 χλμ. από το Hράκλειο, εντοπίζονται πολλές περιοχές που συνδυάζουν θάλασσα ή θέα προς αυτήν όπως η Kοκκίνη Xάνι, οι Γούβες, ο Aνισαράς, η Xερσόνησος, το Πισκοπιανό, το Kουτουλουφάρι, τα Mάλλια και η Σταλίδα. Δυτικά της πόλης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οικισμοί της Λυγαριάς και της Aγίας Πελαγίας, που μάλιστα εμφανίζουν περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης, μιας και είναι λιγότερο κορεσμένες από τις περιοχές ανατολικά της πόλης.

Οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές αναζητούν κατοικία από 60 έως 100 τετραγωνικά μέτρα, με αυλή και πισίνα. Άλλοι πάλι προτιμούν την φτηνότερη λύση της αγοράς παραδοσιακής κατοικίας σε κάποιο από τα κοντινά χωριά του Hρακλείου, αφού επιθυμούν άμεση πρόσβαση στο αεροδρόμιο και σε κάποιο νοσοκομείο. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο οικισμός των Aρχανών, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.

Σε γενικές γραμμές οι τιμές πώλησης των κατοικιών στο Ηράκλειο κυμαίνονται από 1.500 έως 2.300 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με τη θέση και την ποιότητα κατασκευής, ενώ για τα οικόπεδα εντός σχεδίου θα χρειαστεί να δαπανήσετε από 40 έως 280 ευρώ ανά τετραγωνικό. Για εκτός σχεδίου οικόπεδα, το αντίστοιχο κόστος κινείται μεταξύ 30 και 50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. www.isotimia.gr