Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ηλεκτροπαραγωγοί φωτοβολταϊκών προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του ΛΑΓΗΕ.



Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η επίδοση των πρώτων δικαστικών αποφάσεων κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Συνδέσμου των Εταιριών Φωτοβολταϊκών, καθώς ο ΛΑΓΗΕ έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρισμού.Από την πλευρά του ο ΛΑΓΗΕ προσέφυγε σε αιτήσεις αναστολής των κατασχέσεων επικαλούμενος ότι δεν έχει παραλάβει και καταχωρίσει τα επίμαχα τιμολόγια, των παραγωγών φωτοβολταϊκής ενέργειας, προκειμένου να αναστείλει, έστω και προσωρινά, της σε βάρος του αποφάσεις.

Σημειώνεται, ότι ο ΣΕΦ υποστηρίζει πως αν ο ΛΑΓΗΕ, επιμείνει στα νομικά επιχειρήματα περί μη παραλαβής και καταχώρισης των τιμολογίων, (δηλαδή ευθεία αμφισβήτηση του χρέους του), τότε "ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου".

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Οι παραγωγοί προτίθενται να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία για απόσπαση των ισοζυγίων -καρτέλας πελάτη του ΛΑΓΗΕ, ώστε να διαπιστωθεί το αληθές των ισχυρισμών του και απειλούν ότι αν από τις λογιστικές
εγγραφές αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς τότε θα ανοίξει νέος δικαστικός κύκλος σε βάρος του, αυτήν τη φορά ποινικός. Σε διαφορετική περίπτωση, αν όντως δεν έχουν καταχωρισθεί τα τιμολόγια, τότε οι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε καταγγελίες σε βάρος του Λειτουργού στο υπουργείο Οικονομικών, στο ΣΔΟΕ κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η άτυπη στάση πληρώμών που έχει κηρύξει ο ΛΑΓΗΕ και φθάνει τους αρκετούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται οι παραγωγοί να καλύπτουν με δικά τους χρήματα, το κενό που αφήνουν οι ανεκτέλεστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Οι παραγωγοί δηλώνουν από την πλευρά τους ότι ότι το ανείσπρακτο ποσό αυτό είναι δυσβάσταχτο για αυτούς καθώς εξυπηρετούνε με αυτά τις δανειακές τους υποχρεώσεις (δόσεις), τον ΦΠΑ, τα λειτουργικά τους έξοδα κτλ..

Μάλιστα εκτιμάται ότι λόγω της εποχικότητας του τζίρου των παραγωγών, η διαιώνιση του προβληματος κατά τους καλοκαιρνούς μήνες για ίσο τρίμηνο χρονικό διάστημα, θα εκτινάξει αυτόματα το ληξιπρόεθσμο ανείσπρακτο υπόλοιπο στο 30% των ετήσιων εισπράξεων, αφού τότε οι παραγωγές διπλασιάζονται. www.buildnet.gr