Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ακίνητα: Ποιές περιοχές της Αττικής θα δώσουν σήμα ανάκαμψης.



Από τα ακίνητα σε περιοχές που πριν από την κρίση αποτελούσαν τη δεύτερη επιλογή των επίδοξων αγοραστών σε κάθε επιμέρους γεωγραφική ζώνη του Λεκανοπεδίου (κέντρο Αθήνας, Πειραιάς, βόρεια και νότια προάστια, ανατολική και δυτική Ατπκή) θα ξεκινήσει n ανάκαμψη της κτηματαγοράς, όποτε κι αν εκδηλωθεί.Παρά το γεγονός ότι αναθέρμανση στο χώρο των ακινήτων δεν αναμένεται σε σύντομο χροντκό διάστημα, εντούτοις παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι τα πρώτα σημάδια για την αναστροφή του κακού κλίματος που επικρατεί την τελευταία διετία θα φανούν από περιοχές όπως εκείνες του Λυκαβηττού και πέριξ του Χίλτον σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, από τα Μελίσσια και το Χαλάνδρι στα βόρεια προάστια, και από την Ανω Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο στη νόπα παραθαλάσσια ζώνη της Αττικής.

Οι συγκεκριμένες περιοχές, λόγω ακριβώς της γειτνίασης με ακριβά προάστια όπως το Κολωνάκι, η Κηφισιά ή η Βουλιαγμένη, παίρνουν ένα μέρος της... αίγλης τους χωρίς παράλληλα τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα να κοστίζουν μια περιουσία. Για βόρεια προάστια, εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα ξεκινήσει από τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι.

Στο κέντρο της Αθήνας

Ειδικότερα, οι περιοχές που θα προαναγγείλουν τις μεταβολές στην εγχώρια κτηματαγορά εμφανίζοντας αυξημένο αριθμό αγοραπωλησιών αναμένεται ότι θα είναι: Στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές γύρω από το Χίλτον, το Σύνταγμα και το Λυκαβηττό, καθώς τα οικιστικά τους ακίνητα θα αποτελέσουν την πλέον οικονομική λύση σε σχέση με το Κολωνάκι. Επίσης, οι οδοί γύρω από την Ομόνοια και την πλατεία Καραϊσκάκη, εφόσον όμως υλοποιηθεί το σχέδιο για την ανάπλαση αυτών των υποβαθμισμένων περιοχών και αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκληματικότητας.

Στα βόρεια και νότια προάστια

Στα βόρεια προάστια, εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα ξεκινήσει από τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι.

Στα νότια προάστια, στο επίκεντρο της ζήτησης θα βρεθούν τα ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο, στη Βούλα και στην Ανω Γλυφάδα.

Στη δυτική Αττική, ενδεχομένως να υπάρξει ενδιαφέρον για τις κατοικίες στην περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου, της Κηπούπολης, της Χρυσούπολης και της Πετρούπολης.

Τέλος, στον Πειραιά ταχύτερη ανάκαμψη αναμένεται για τις περιοχές της Καστέλας, της Φρεαττύδας και της Πειραϊκής.

Ομως, μέχρι να γυρίσει ο τροχός και η κτηματαγορά να κινηθεί εκ νέου, οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους.

Πιο ανθεκτικές

Οι περιοχές που άντεξαν περισσότερο και επομένως τα ακίνητά τους εμφάνισαν πς μικρότερες απώλειες είναι οι εξής: Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Ανοιξη, Δροσιά, Αγιος Στέφανος, Μελίσσια, Βριλήσσια, Διόνυσος και Χολαργός στα βόρεια προάστια, καθώς η μείωση των πμών περιορίσθηκε μεταξύ 8% και 12%. Η Πετρούπολη στα δυτικά προάστια με μείωση των πμών στα νεόδμητα ακίνητα από 15% έως 20%, τη στιγμή που σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ιλιον η μείωση τιμών ήταν της τάξεως του 20%-25%.

Στα νότια προάστια, προς το παρόν φαίνεται να άντεξε καλύτερα στην κρίση η Γλυφάδα με μείωση τιμών 12%-16%, έναντι μείωσης 15%-20% που παρατηρείται σε Παλαιό Φάληρο, Ανω Γλυφάδα, Βούλα και Βάρκιζα. Η αντίσταση αυτών των περιοχών στη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι η προσφορά ακινήτων προς πώληση δεν ήταν μεγάλη.