Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ερχονται αλλαγές στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης. Οι αλλαγή που μελετά το υπουργείο είναι η αύξηση των δόσεων για την καταβολή τους στη βάση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβάλει ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και το ΤΕΕ.

Κι αυτό γιατί η διαδικασία τακτοποίησης έχει σχεδόν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά, ενώ και η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση εκπνέει στις 14 Σεπτεμβρίου.
Το ζήτημα της μείωσης των προστίμων έως και κατά 40% που επιδιώκουν φορείς του κλάδου ενδέχεται να αποκλειστεί από το ΣτΕ καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δικαστηρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση περίπου 400.000 αυθαίρετα σε σύνολο 15000000 που προσδοκούσε το υπουργείο, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι ξενοδοχεία που αναζητούν πωλητή. Από αυτά έχουν εισπραχθεί περί τα €600 εκατ., ενώ στο τέλος της διαδικασίας το ποσό αυτό υπολογίζεται στα €2,1 δισ. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μεταξύ €4 δισ. και €10 δισ.