Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Φωτοβολταϊκά με κυρτά κάτοπτρα.



Πίσω από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε να συναντήσετε ένα φωτοβολταϊκό πλαισιωμένο με μεταλλικούς σωλήνες, που έχει τοποθετηθεί στον πυθμένα μίας άδειας πισίνας.

Οι φοιτητές και οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνας ανέπτυξαν μία νέα τεχνολογία φωτοβολταϊκών που παράγουν διπλάσια ενέργεια, χρησιμοποιώντας κυρτά κάτοπτρα έτσι ώστε να εστιάσουν τις ακτίνες του ήλιου σε μια γυάλινη μπάλα που διαχέει το φως σε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ.

Σύμφωνα με τον Roger Angel, καθηγητή αστρονομίας και οπτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο "τα περισσότερα κάτοπτρα στα ηλιακά πάρκα χρησιμοποιούνται για θερμική παραγωγή, εστιάζοντας τις ακτίνες του ήλιου σε έναν μακρύ σωλήνα όπου το νερό θερμαίνεται και μετατρέπεται σε ατμό. Για να γίνει αυτό τα κάτοπτρα πρέπει να έχουν κυλινδρικό σχήμα. Αυτό που μάθαμε στο εργαστήριο είναι πώς να λυγίζουμε το γυαλί με ακρίβεια έτσι ώστε να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή γραμμή".

Τα νέα φωτοβολταϊκά όμως δεν κάθονται παθητικά κάτω από τον ήλιο αλλά τον ακολουθούν τηλεσκοπικά, εξαιτίας της περιστρεφόμενη βάση τους.

"Η λειτουργία του ιχνηλάτη είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Το σύστημα ξυπνά το πρωί και γυρνά προς την ανατολή. Ξέρει από πού ανατέλλει ο ήλιος ακόμα και αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στον ορίζοντα. Εντοπίζει τον ήλιο και τον ακολουθεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι το βράδυ και μετά ξεκουράζεται", δήλωσε ο ερευνητής Blake Coughenour.

Σε πρόσφατες δοκιμές, το πρότυπο σύστημα παρήγαγε 2,5 κιλοβάτς ηλεκτρισμού, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτρισμού 2 μέσων σπιτιών στην Αμερική.