Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Σε τροχιά ανάπτυξης τα οικιακά φωτοβολταϊκά.



Με γρήγορους ρυθμούς αναπτύσσονται τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ένας τομέας για τον οποίο δεν γίνεται πολύς λόγος, αν και καλύπτει το 20% της συνολικής αγοράς με εγκαταστάσεις της τάξης των 100 MW (μεγαβάτ) ετησίως.Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 12.500 νέα φωτοβολταϊκά συστήματα ετησίως σε αντίστοιχες ταράτσες σε όλη την επικράτεια, και σε μέσο όρο εγκαταστημένων συστημάτων 8 kw (κιλοβάτ). Για την εγγυημένη τιμή παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας -ταρίφα- με εύρος χρόνου την 25ετία, δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι ή λόγοι ανησυχίας ότι θα αλλάξει σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα, δήλωσε ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του συνδέσμου φωτοβολταϊκών ΣΕΦ.

Η αποζημίωση που τρέχει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας σήμερα είναι ταρίφα των 0,495 ευρω ανά kwh (κιλοβατόρα) με εγγυημένη τιμή και έσοδα στην 25ετία. Από την 1/8/2012 η τιμή μειώνεται σε 0,47 ευρώ ανά kwh. Αυτό αφορά όσες συμβάσεις υπογραφούν από την ημερομηνία εκείνη και για ένα εξάμηνο μετά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι τιμές μπορούν να αλλάζουν κάθε εξάμηνο, δηλαδή από 1/2 και 1/8 του τρέχοντος έτους.

Θετικές βλέπει πάντως τις προοπτικές στα οικιακά φωτοβολταϊκά ο σύμβουλος του συνδέσμου: "Όταν πριν από 3 χρόνια θεσπίζονταν τα πρώτα κίνητρα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, σχέδόν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την ταχύτατη εξέλιξη τους. Αυτή η αγορά είναι που έχει τονώσει και την απασχόληση στην περιφέρεια. Περισσότερες από 1.500 μικρές εταιρίες σε όλη τη χώρα εγκαθιστούν πλέον φωτοβολταϊκά, απασχολώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης χιλιάδες άτομα. Η εξέλιξή της οφείλεται στα γενναία κίνητρα που δόθηκαν το 2009. Βεβαίως το κόστος των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) έχει μειωθεί σημαντικά και η αγορά αναμένει πως σύντομα θα υπάρξει κάποια διόρθωση στις εγγυημένες τιμές που παρέχει η πολιτεία για την πωλούμενη ηλεκτρική ενέργεια στο διαδίκτυο από τους νεοεισερχόμενους".

Δεν συντρέχει ανησυχία λέει ο ίδιος "για τα παλαιά συμβόλαια που είναι κλεδωμένα και ασφαλή. Ακόμα και έτσι όμως τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμα και ελκυστικά. Η αγορά στον τομέα αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει και μελλοντικά".

Πρόσθετες διεκρινίσεις μας δίδει ο Πάνος Καρφάκης, μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρία, που αναλαμβάνει εκτός από μεγάλα έργα και οικιακά Φ/Β: "To ενδεχόμενο μείωσης της τιμής παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από οικιακά Φ/Β ακόμα και για υπογεγραμμένες συμβάσεις 25ετίας είναι ένα ζήτημα δύσκολο και πολύπλοκο". Και τούτο διότι "μια απευθείας μείωση θα δημιουργούσε μεγάλα νομικά προβλήματα, όπως σε χώρες που επιχειρήθηκε, π.χ. Ισπανία, όπου και αποσύρθηκε αμέσως. Εξάλλου η επιβολή έκτακτης φορολογικής εισφοράς σε λειτουργούσες μονάδες (αφορά και τα μεγάλα έργα) έχει συναντήσει στο παρελθόν τη ρητή αντίδραση της Κομισιόν. Αυτά έχω να σχολιάσω για τις φήμες ότι κατόπιν υποδείξεως της τρόικας εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της συμφωνημένης ταρίφας"·.

To πρόγραμμα Φ/Β συστήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις ισχύει: Για όλη την Ελλάδα και η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 10 kw (εκτός συγκεκριμένων περιοχών όπως είναι τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, π.χ. Ρόδος, όπου επιτρέπονται έως 5 kw). Αφορά δώματα, στέγες, πέργκολες, πάρκινγκ νόμιμων κτιρίων και μικρές βιοτεχνίες (μέγιστος τζίρος 2 εκατομμύρια ευρώ και προσωπικό μικρότερο των 10 ατόμων). Τα έσοδα από την πώληση ενέργειας είναι αφορολόγητα.

Η διαδικασία κατάθεσης και έγκρισης είναι σχετικά απλή και υλοποιείται χωρίς πολλά προβλήματα. Σε κτίρια όμως που υπήχθησαν στην ρύθμιση για τα αυθαίρετα, υπάρχει καθυστέρηση από την ΔΕΗ διότι πρέπει πρώτα να έχουν τακτοποιηθεί και κατόπιν να εξεταστεί το αίτημα εγκατάστασης οικιακών Φ/Β. Για τη σύνδεση οικιακών Φ/Β συστημάτωνέπί αυθαιρέτων κατασκευών με τα δίκτυα, το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι "σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 24 του νόμου 4014/11 και το εδάφιο γ' της παραγράφου 2 της εγκυκλίου 1/2012 καταργείται κάθε διάταξη που επιτρέπει την κατ' εξαίρεση σύνδεση αυθαίρετων κτισμάτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και παύουν να ισχύουν βεβαιώσεις ή αποφάσεις που τυχόν έχουν εκδοθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί".

Για τα Φ/Β συστήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις ο Πάνος Καρφάκης εκτιμά ότι «η αγορά έχει πειστεί για την απόδοση μιας τέτοιας επένδυσης οπότε η ανάκαμψη θα είναι πολύ γρηγορότερη και περισσότερό απότομη από τη βελτίωση του γενικού οικονομικού περιβάλλοντος".

Γιατί συμφέρει

Σημειώνεται ότι όλη η παραγόμενη από Φ/Β ηλεκτρική ενεργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, πληρώνεστε για αυτήν επί της συμφωνηθείσας τιμής πώλησης που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια.
Για τον λόγο αυτό υπογράφετε τη σύμβαση συμψηφισμού, όπως λέγεται, με την ΔΕΗ ή με άλλο εναλλακτικό πάροχο, αν δεν είστε πελάτης της ΔΕΗ. Συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από την επιχείρηση (ή τον εναλλακτικό σας πάροχο) και καταβάλλετε την τιμή που το πληρώνετε και σήμερα, περίπου 10 έως 12 λεπτά την κιλοβατόρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ εγκαθιστά έναν νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια.

Αν για παράδειγμα, μέσα στο δίμηνο το Φ/Β σας παράγει ηλεκτρική ενεργεια αξίας 250 ευρώ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 ευρώ, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150 ευρώ, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ ως εναλλακτικός πάροχός σας στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Ακόμα και αν αποκρατικοποιηθεί όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η ΔΕΗ, εκτός από τα δικαιώματα μεταφέρονται και οι υποχρεώσεις όπως προβλέπει ο νόμος.