Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Οικοδομικός Κανονισμός: μελετάται το ενδεχόμενο παράλληλης εφαρμογής παλαιού και νέου.



Εδώ και δύο μέρες έχει τεθεί σε ισχύ ο Νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός αλλά ωστόσο μελετάται, το ενδεχόμενο παράλληλης εφαρμογής και του παλαιού και νέου, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, πιθανότατα ενός έτους, μέχρι να εκδοθούν και οι 14 Υπουργικές Αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για να τεθεί σε ουσιαστική ισχύ ο νέος κανονισμός.Για το λόγο αυτό, σύμφωνα, με τα όσα αναφέρονται από την "Ημερησία", έγινε αποδεκτή από το ΥΠΕΚΑ η σχετική πρόταση που είχε υποβάλει το TEE για παράλληλη εφαρμογή παλαιού και νέου οικοδομικού κανονισμού για ένα μεταβατικό διάστημα, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν προβλήματα στην ήδη ισχνή οικοδομική δραστηριότητα. Η πρόταση του ΤΕΕ αφορά σε ένα χρόνο παράλληλης εφαρμογής.

Επίσης, σύμφωνα με την "Ναυτεμπορική" το ΤΕΕ έχει εισηγηθεί και τη δημιουργία ενός μηχανισμού γνωμοδότησης, ώστε να αποφευχθούν οι αμφισβητούμενες ερμηνείες μελλοντικά.

Στο ίδιο πνεύμα, τονίζεται ότι αναφέρεται και η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, M. Καλτσά, καθώς προτείνει στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου από επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου ΓΟΚ και να προωθούνται οι αναγκαίες τροποποιήσεις στη λογική ότι ένα τέτοιο κείμενο χρειάζεται να είναι δυναμικό και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.www.buildnet.gr