Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Στα κόκκινα μεσίτες και εκτιμητές.



Η βουτιά των συναλλαγών στην ελληνική κτηματαγορά κατά 52,1% το πρώτο 6μηνο του 2012 αντανακλά μια αντίστοιχη μείωση στις εκτιμήσεις των συμβουλευτικών εταιρειών. Τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται με βάση το σύνολο των επιφανειών σε τμ. που άλλαξαν ιδιοκτήτη ή έγινε αποτίμηση με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η μείωση αυτή ήρθε να προστεθεί στην πτώση πράξεων και τον αριθμό εκτιμήσεων κατά 40% που σηματοδότησαν την ελληνική αγορά ακινήτων στη διάρκεια του 2011.

Τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν γιατί ένα στα πέντε μεσιτικά γραφεία έχει βάλει λουκέτο, ή έχει αναστείλει επ' αόριστον τη λειτουργία του, αδυνατώντας να καλύψει έστω και τις λειτουργικές του δαπάνες (μισθοί, εγκαταστάσεις κλπ.) παρά τις δραστικές περικοπές που έχουν γίνει στη μισθοδοσία ακόμη και των μεγάλων μεσιτικών τμημάτων που εντάσσονται στο δυναμικό των τραπεζών και για δεύτερη συνεχή χρονιά θα κλείσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, με ζημιές. Αρκετοί μάλιστα καθυστέρησαν να δημοσιεύσουν ισολογισμούς για τη χρήση του 2011.

Ο περιορισμός της στεγαστικής πίστης και η αλλαγή στην αναλογία δανεισμού / αξίας περιόρισε σημαντικά τις εκτιμήσεις ρουτίνας που αφορούσαν τα στεγαστικά που εκταμίευε κάθε τράπεζα προς τους πελάτες της. Η π΄τωση των συναλλαγών ακολουθεί την έλλειψη ρευστότητας και καταγράφεται στις τιμές των διαμερισμάτων που σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ υποχώρησαν κατά 9,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, το ετήσιο ποσοστό της πτώσης των τιμών ήταν 10,3% για τα διαμερίσματα κάτω των πέντε ετών, γεγονός που αντανακλά τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων που διατίθενται προς πώληση από κατασκευαστικές εταιρείες. Πράγματι, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις νέα διαμερίσματα κινήθηκε στο 4,8% και για τα παλαιότερα στο 5,6% αντίστοιχα, ακολουθώντας παρόμοιες μειώσεις που καταγράφηκαν το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή, οι τιμές των διαμερισμάτων εκτιμάται ότι υποχώρησαν σε ετήσια βάση (α' τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011) κατά 9,9% στην Αθήνα, 10,1% στη Θεσσαλονίκη, 8,8% στις μεγάλες πόλεις και 8,2% σε άλλες περιοχές της Ελλάδα. www.ered.gr