Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

"Ο επαγγελματίας μεσίτης, σήμερα, θα πρέπει να είναι μεσίτης και πολύπλευρος σύμβουλος".



"Η κατάρρευση των αγοραπωλησιών ακινήτων, τα τελευταία τρία χρόνια, και οι δυσκολίες σου αντιμετωπίζει το επάγγελμα της κτηματομεσιτείας κάνουν τον κλάδο έντονα ανταγωνιστικό και απαιτείται ένα σύγχρονο και οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας.Οι δεξιότητες, οι γνώσεις και οι εμπειρίες, πρέπει να εμπλουτιστούν με νέα εργαλεία δουλειάς για να υπάρξει εκσυγχρονισμός. Ο επαγγελματίας μεσίτης, σήμερα, θα πρέπει να είναι μεσίτης και πολύπλευρος σύμβουλος. Και, για να το κατορθώσει αυτό, θα πρέπει να έχει πολύπλευρες γνώσεις (νομικές πολεοδομικές οικονομικές, φορολογικές, γνώση του τραπεζικού συστήματος). Παράλληλα πρέπει να είναι καλός πωλητής, να προβάλλει και να προωθεί σωστά την ακίνητη περιουσία και να είναι σωστός επιχειρηματίας", τόνισε μεταξύ άλλων ο α' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μηνάς Μελισσείδης, σε ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο, για τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος 4072/2012 στις αγοραπωλησίες ακινήτων και στις σχέσεις μεσιτών και ιδιοκτητών ακινήτων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεσίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων και στελέχη των Επιμελητηρίων της Κρήτης, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους ομιλητές για όλα τα επιμέρους ζητήματα και δόθηκαν διευκρινίσεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στο νέο θεσμικό περιβάλλον, που αφορά στις προϋποθέσεις άσκησης της μεσιτικής δραστηριότητας, τις συμβάσεις μεσιτείας και τη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων για τους μεσίτες έγινε από το δικηγόρο, Γιώργο Κουτσαγγέλη.

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων N. Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου, αναφέρθηκε στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αγοραστών, πωλητών και μεσιτών, στη δυνατότητα τακτοποίησης εξ αδιαιρέτου ακινήτου σε αυθαίρετη οικοδομή, σε φορολογικά και νομικά προβλήματα, στο Εθνικό Κτηματολόγιοκαι τους κίνδυνους από τις λάθος καταχωρήσας σε αυτό, στις μειώσεις μισθωμάτων και τη δυνατότητα έξωσης, λόγω μη καταβολής ενοικίων σε δύο μήνες, καθώς και στο ενεργειακό πιστοποιητικό.