Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Στο έλεος των ΟΤΑ οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί.


Εφόσον τα έργα υποδομής περάσουν στους ΟΤΑ η ολοκλήρωση τους θα χρειαστεί πάνω από15 χρόνια.
Περισσότεροι από 150.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες (500.000 μαζί με τις οικογένειες τους) διεκδικούν πάνω από 220.000 στρέμματα γης σε όλη την Ελλάδα.
Εβδομήντα και πλέον Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί αναμένουν την τελευταία δεκαετία το πράσινο φως για να υλοποιήσουν αναπτύξεις άξιας άνω των €5 δισ. Η δημιουργία οργανωμένων οικισμών με υψηλού επιπέδου ενεργειακές προδιαγραφές, παρουσιάζεται ως μοναδική λύση για την παραγωγή ποιοτικά αναβαθμισμένης κύριας η παραθεριστικής κατοικίας.
Την ώρα που το περιβαλλοντικό ίχνος των αυθαιρέτων ροκανίζει το εξωαστικό τοπίο, ή στην καλύτερη περίπτωση η εκτός σχεδίου δόμηση περνάει μέσα από υποτυπώδεις ελέγχους, η ιδιωτική πολεοδόμηση καλείται να αποδείξει με μια σειρά από μελέτες ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, να οριοθετήσει την ιδιοκτησία, τα ρέματα, τον αιγιαλό, να μελετήσει την ποιότητα του εδάφους (μικροζωνικές μελέτες), το βέλτιστο σενάριο υποδομών και να υποστεί ατελείωτες χρονικές καθυστερήσεις από τον «φόρτο εργασίας» κάποιων δημόσιων λειτουργών, που λειτουργούν με αυστηρά... ιδιωτικά κριτήρια. Τα δικά τους!
Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω το υπουργείο ΠΕΚΑ μέσα από το
το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή τον Οκτώβριο ορίζει σαφώς ότι
«απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση Οικοδομικών Συνεταιρισμών είναι η έκδοση βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ότι η προτεινόμενη έκταση είναι μέσα σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ)». Μέχρι εδώ εντάξει.

Βρέθηκε νέος Γολγοθάς
Από εκεί και πέρα αρχίζει ο Γολγοθάς καθώς «μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ετών από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τεχνικής υποδομής στις εκτάσεις των ΟΣ». Και αν το διάστημα αυτό ακούγεται «αθώο» για να υπάρξει θα πρέπει μέσα σε ένα 6μηνο από την έγκριση της μελέτης οι Συνεταιρισμοί -μετά από ΓΣ- να ειδοποιήσουν ότι θα υλοποιήσουν τα έργα από μόνοι τους. Μετά την πάροδο του 6μήνου υπεύθυνος για την υλοποίηση των έργων γίνεται αυτοδίκαια ο φορέας της τοπικής Αυτοδιοίκησης στα όρια του οποίου βρίσκεται ο Συνεταιρισμός.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της περιουσίας των συνεταιριστών υπό προϋποθέσεις το σίγουρο είναι ότι η υλοποίηση των έργων υποδομής θα πρέπει να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου ως δημόσιο έργο.

Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας έργα τέτοιας κλίμακας, τα οποία επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, δεν προβλέπεται να υλοποιηθούν πριν περάσουν τουλάχιστον 15 χρόνια. Και μάλιστα οι συνεταιριστές χάνουν το αντισταθμιστικό μέτρο της απαλλαγής από την εισφορά σε χρήμα.

Αναλυτική έρευνα για «το αύριο των Οικοδομικών Συνεταιρισμών» και το bras de fer με το υπουργείο Περιβάλλοντος στο RE+D που κυκλοφορεί.