Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες.


Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για πάγωμα των αντικειμενικών αξιών. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης οι εμπορικές έχουν πέσει στα επίπεδα των αντικειμενικών οπότε δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής. Ετσι, η αγορά «γλιτώνει» την αύξηση τουλάχιστον 20 φόρων που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες δε θα γλιτώσουν το χαράτσι στα ακίνητα για φέτος καθώς σε λίγες ημέρες θα αρχίσει να αποστέλλεται ώστε να εισπραχθεί σε πέντε δόσεις. Μάλλον δε θα είναι ενσωματωμένο στο λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά σε ξεχωριστό ειδοποιητήριο που θα βρίσκεται μέσα στο φάκελο της ΔΕΗ.

Κατά τα λοιπά μέτρα, ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτή την επανεξέταση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων (από το 2013) που σήμερα είναι συνδεδεμένο με το ατομικό αφορολόγητο.

Όπως είπε, ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο και οι βασικές του διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος, το περιουσιολόγιο και τον ΚΒΣ θα ισχύσουν από το 2013.

Στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23%, ο κ. Μαυραγάννης είπε ότι θα συζητηθεί με την τρόικα ενώ, όσον αφορά την επικείμενη αύξηση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε πως θα υπάρξει και ελαφρά μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Ο κ. Μαυραγάνης δεν απέκλεισε πάντως να υπάρξει και παράταση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος Ε1.

Σε ότι αφορά την πληρωμή των φόρων σε δόσεις, το τελικό σχέδιο προβλέπει δόσεις ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Για όσους έχον οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε δέκα δόσεις, μία κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως και το Μάιο του επόμενου έτους. Το 60% της οφειλής θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου λογιστικά τα συγκεκριμένα έσοδα να μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2012 και το υπόλοιπο 40% το 2013.

Για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως 80.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή οι δόσεις περιορίζονται σε επτά και η εξόφληση θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε όλα τα έσοδα να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.

Οι φορολογούμενοι που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.001 ευρώ δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης και θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο σε έως τρείς ισόποσες διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και σήμερα.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το δικαίωμα των δόσεων και θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο της οφειλής του ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης, εφόσον δεν έχει περάσει η σχετική προθεσμία εξόφλησής της, ή στην αντίθετη περίπτωση το σύνολο των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες.

Η ρύθμιση θα έχει ισχύ μόνο για όσους έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.