Δεν έχουν προηγούμενο οι αθλιότητες που φέρνει η οικονομική κρίση και στην αγορά ακινήτων. Μετά τους ξένους tour operators οι οποίοι ζητούσαν από Ελληνες επιχειρηματίες του τουρισμού να πληρώσουν σε ευρώ ακόμη κι αν η χώρα χρεοκοπήσει και βγει από την Ευρωζώνη, τέτοια φαινόμενα έχουν ενσκήψει πλέον στην κτηματαγορά.Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτες ακινήτων "ενοχλούν" τους ενοικιαστές τους, ζητώντας τους να υπογράψουν νέα μισθωτήρια συμβόλαια με ρήτρα δραχμής. Ουσιαστικά απαιτούν τη συνέχιση της πληρωμής των ενοικίων σε ευρώ, ακόμη κι αν η Ελλάδα βγει από το κοινό νόμισμα και επιστρέψει στη δραχμή.
To φαινόμενο ασφαλώς δεν έχει πάρει διαστάσεις, αντίθετα, όπως μας διαβεβαιώνουν οι φορείς της αγοράς, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που πρέπει να καταδικαστούν. Ωστόσο, τέτοιες πιέσεις από ιδιοκτήτες εμφανίστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο όταν είχαν ενταθεί τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ορισμένοι ιδιοκτήτες, λοιπόν, θέλησαν να εξασφαλιστούν για πολλά χρόνια και απαιτούσαν από τους "νοικάρηδες" να αποδεχθούν τον όρο της πληρωμής σε συνάλλαγμα, αφού τέτοιο θα είναι το ευρώ αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή.
Καταγγελίες
Οι ενοχλήσεις αφορούσαν τόσο μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα με μηνιαία ενοίκια μερικών χιλιάδων ευρώ, αλλά και κατοικίες όπου το μίσθωμα δεν ξεπερνούσε τα 500-600 ευρώ τον μήνα. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι π.x. ιδιοκτήτης μεγάλου κτιρίου αποθηκών ζήτησε από την εταιρία που είχε ενοικιάσει τον χώρο να ανανεώσει το μισθωτήριο συμβόλαιο βάζοντας συγκεκριμένη ρήτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα. Επίσης, ιδιοκτήτης διαμερίσματος στο Φάληρο απαίτησε από τον μισθωτή να υπογράψει συμβόλαιο με ρήτρα δραχμής. Βεβαίως, τέτοιες εκβιαστικές κινήσεις δεν γίνονται αποδεκτές από τους ενοικιαστές. Αλλωστε, η προσφορά ξενοίκιαστων ακινήτων είναι τόσο μεγάλη, που οι μισθωτές είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι στα συμβόλαια.
Η ΠΟΜΙΔΑ σε κάθε περίπτωση ζητά να καταγγέλλονται τέτοια, περιστατικά, αν και, όπως τονίζεται, προέκυψαν σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και έχουν εξαλειφθεί.
Στο εξωτερικό
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ρατσιστικά φαινόμενα σε βάρος Ελλήνων ενοικιαστών έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ιδιοκτήτες ακινήτων κι όχι μόνο σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Αμστερνταμ, ζητούν από Ελληνες φοιτητές να δίνουν εγγυήσεις για τα ενοίκια που θα πληρώσουν. Είτε ζητούν μεγάλες προκαταβολές είτε τραπεζική εγγύηση για το χρονικό διάστημα που θα μείνουν στο ακίνητο.
Κόκκινη κάρτα από νομικούς
Οι ιδιοκτήτες της δραχμής σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται από κανέναν νόμο. Ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, ειδικός για θέματα ακινήτων και συνεργάτης της ΠΟΜΙΔΑ, Αναστάσιος Βάππας, τονίζει: "Σίγουρα πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσει από τρελούς ιδιοκτήτες. Πρόκειται για καταχρηστικές συμφωνίες". Μάλιστα, ο κ. Βάππας επισημαίνει ότι τέτοια φαινόμενα αντιμετώπισε η Δικαιοσύνη μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ιδιοκτήτες έβαζαν ρήτρες για πληρωμή των ενοικίων σε χρυσό, λίρες ή δολάρια. Ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι "κάθε συμφωνία που δείχνει αμφιβολία ή απιστία στο εθνικό νόμισμα είναι απολύτως άκυρη".