Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Παίρνει μπρος το ΤΑΙΠΕΔ.



Φήμες για υποβάθμιση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ και αντικατάστασης του από ένα σφικτό όργανο στο οποίο εκτός του Πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης κκ. Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζιδάκη κυκλοφορούσαν χθες, λίγο μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου.
Πολλοί απέδιδαν τις φήμες στην αποχώρηση του Κώστα Μητρόπουλου, επισημαίνοντας ότι στο Οργανο αυτό συμμετέχει και η τρόικα. Και πρόσθεταν: «τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε άλλο φορέα, ότι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για την πορεία των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων».
«Ενδέχεται» σχολίαζαν πηγές του www.ered.gr «να κινηθούν εκτός Ταμείου οι αποκρατικοποιήσεις κάποιων μεγάλων ΔΕΚΟ, ώστε το πολιτικό κόστος -και κέρδος- να επωμιστεί στο ακεραιο η κυβέρνηση».
Τη θέση του παραιτηθέντος θα καταλάβει -εκτός απροόπτου- ο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, όπως έγαψε το RED πριν 15 ημέρες ενώ για τη θέση του προέδρου αποκλειστηκε η περίπτωση του Πέτρου Δούκα, ενώ κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του Γιάννη Παπαθανασίου.
Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων
Την υπερπήδηση των εκκρεμοτήτων, που αποτελούν εμπόδια για την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με τον πρωθυπουργό να τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας προσέλκυσης επενδυτών δρομολογεί το Μαξίμου.
Το διαδικαστικό μέρος έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος φέρεται να προετοιμάζει νομοσχέδιο-σκούπα. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στο Μαξίμου, αφού οι αποκρατικοποιήσεις και η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελούν τις προτεραιότητες Σαμαρά.
Βασική κίνηση λογίζεται η εξαγγελθείσα κατάργηση του ελέγχου του 51% των ΔΕΚΟ από το κράτος και του «πλαφόν» 20% στη συμμετοχή των ιδιωτών με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του καλοκαιριού.