Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% το βασικό επιτόκιο από την ΕΚΤ.


ΣΤΗ μείωση του επιτοκίου παρέμβασης κάτω από το 1% προχώρησε χθες, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης. Αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων ανακοίνωσε και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ενώ επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Στη χθεσινή συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:
1. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75%, με ισχύ από την 11η Ιουλίου του 2012. 2.Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50%, από την 11η Ιουλίου 2012. 3. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,00%, με την ίδια ημερομηνία εφαρμογής.

Στη συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι επιτείνεται η αδυναμία της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ έντονες αβεβαιότητες επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Παρατηρούμε επιδείνωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας ή των χωρών που δεν είχαν τέτοια εμπειρία στο παρελθόν».

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα από τους έκτακτους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ (LTRO's) θα χρειαστούν χρόνο, ενώ σε σχέση με τις αλλαγές στους τίτλους που κάνει αποδεκτούς ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας, σημείωσε ότι θα αλλάξουν εκ νέου, άλλά όχι σύντομα. Σχετικά με την απόφαση μείωσης των επιτοκίων, τόνισε ότι ελήφθη με ομοφωνία και "και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα".

Για τον πληθωρισμό, ο Μάριο Ντράγκι προέβλεψε ότι με βάση τις τιμές των συμβολαίων του πετρελαίου, θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται μέσα στο 2012 και οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν περιορισμένες.

Νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες, για να υποστηρίξει την έξοδο της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου από την ύφεση.www.express.gr