Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων.


Η ανάγκη του κράτους για έσοδα δεν επιτρέπει μειώσεις φόρων, αλλά πιο δίκαιη κατανομή τους.


Πολλές θα είναι οι επικείμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων από το νέο έτος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αρχικές προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, σε μία προσπάθεια να υπάρξει ελάφρυνση των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, χωρίς όμως να περιοριστούν τα κρατικά έσοδα. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι η υψηλή φορολογία θα διατηρηθεί, απλώς θα κατανεμηθεί με πιο δίκαιο τρόπο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση, η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά στο ειδικό τέλος των ακινήτων, που συνεισφέρει και το μεγαλύτερο ποσοστό στα φορολογικά έσοδα. Από το 2013, το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών θα ενοποιηθεί με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τον ΦΑΠ, ώστε να προκύψει ένας νέος και ενιαίος προοδευτικός φόρος ακινήτων.

Ταυτόχρονα, το φετινό ειδικό τέλος ακινήτων δεν πρόκειται τελικά να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, παρά τις εναλλακτικές προτάσεις που εξετάστηκαν, καθώς κρίθηκαν χρονοβόρες και περίπλοκες. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τη συμμόρφωση των φορολογουμένων, ιδίως αν συνυπολογιστεί και η μεγάλη επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι περισσότεροι από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Πάντως, παρά τη σημαντική καθυστέρηση, το ειδικό τέλος του 2012 θα καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη εξ αυτών να αποστέλλεται, εκτός απροόπτου, έως τις αρχές Αυγούστου.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των εσόδων, θα υπάρξει επέκταση της εφαρμογής του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται σήμερα. Προς το παρόν, πάντως, δεν γίνεται λόγος για αναπροσαρμογή τους, ώστε να εξομοιωθούν με τις εμπορικές αξίες, παρότι το μέτρο αυτό προβλέπεται στο δεύτερο Μνημόνιο και έπρεπε να έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Μία ακόμα μεταβολή ενδέχεται να είναι η επανεξέταση του συντελεστή του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που σήμερα είναι από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά, καθώς κυμαίνεται από 8% (για τα πρώτα 20.000 ευρώ) έως και 10% (για το άνω των 20.000 ευρώ φορολογητέο ποσό). Απώτερος στόχος είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης. Τέλος, θα εξεταστεί και η επαναφορά του φόρου υπεραξίας για ποσά άνω κάποιου ορίου, που θα επιβάλλεται κατά τη μεταπώληση κάποιου ακινήτου, εφόσον προκύπτει ταμειακό κέρδος για τον πωλητή, δηλαδή εφόσον η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη από την τιμή κτήσης. Βέβαια, η απόδοση του συγκεκριμένου φόρου ελέγχεται, καθώς οι τιμές καταγράφουν σταθερή πτώση την τελευταία τριετία.