Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Όλι Ρεν: Φόρος στα ακίνητα για όλους και από λίγο.

«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι έμμεσοι φόροι είναι πιο αποτελεσματικοί από οικονομική άποψη και κοινωνικά δικαιότεροι όταν έχουν πλατιά βάση και χαμηλούς συντελεστές» σημειώνει ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ο. Ρεν με γραπτή απάντησή του έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο κ. Rehn ενημέρωσε εξ ονόματος της Επιτροπής (12.7.2012) σε σχετική ερώτηση του κ. Παπανικολάου οτι οι υπηρεσίες τις Επιτροπής δεν έχουν συζητήσει ειδικά με την Ελληνική Κυβέρνηση εάν θα πρέπει να περιληφθεί ή όχι στο φορολογητέο εισόδημα το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης.

" Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες σχετικά με την είσπραξη των φόρων ακίνητης περιουσίας και από το τέλος του 2011 αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει ασυνήθεις τρόπους είσπραξης, συμπεριλαμβάνοντας π.χ. τον φόρο ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Κατ΄αυτόν τον τρόπο εναρμονίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας με τον αντίστοιχο φόρο των περισσότερων κρατών μελών. Η Επιτροπή πιστεύει ότι, κατά γενικό κανόνα, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι έμμεσοι φόροι είναι πιο αποτελεσματικοί από οικονομική άποψη και κοινωνικά δικαιότεροι όταν έχουν πλατιά βάση και χαμηλούς συντελεστές".