Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΑΠΕ: στο τραπέζι η μείωση των εγγυημένων τιμών.



Την κομβική σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της E.E. Χορστ Ράιχενμπαχ.To προτζεκτ "Ηλιος" για την εξαγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΑΠΕ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Η τρόικα έχει εδώ και καιρό θέσει θέμα μείωσης των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ, ιδιαίτερα για τα ψωτοβολταϊκά, ενώ φέρεται να προτείνει η μείωση να μην αφορά μόνον τις νέες εγκαταστάσεις αλλά να ισχύσει και αναδρομικά, κάτι που έχει προκαλέσει τις εύλογες αντιδράσεις των εταιριών του κλάδου.

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Παράλληλα έχει προταθεί και η αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή του ειδικού τέλους για τους ρύπους όπως λέγεται πλέον, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση του συστήματος από την "πράσινη" ενέργεια και να εξορθολογιστούν τα οικονομικά του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), τα μεγάλα ελλείμματα του οποίου κόντεψαν να προκαλέσουν ενεργειακό "κραχ".

Οσον αφορά στο προτζεκτ "Ήλιος" οι επαφές με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται ότι θα συνεχιστούν, καθώς είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, τόσον όσον αφορά τη χρηματοδότηση του, τα δίκτυα μεταφοράς
ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να κατασκευαστούν αλλά και την εξασφάλιση της απορρόφησης της παραγωγής. www.buildnet.gr