Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Μοχλός ώθησης της αγοράς παραμένει η εξοχική κατοικία.



Ως "λύση" στην ακινησία της αγοράς ακινήτων μπορεί να εξελιχθεί ο κλάδος των εξοχηίών κατοικιών. Εν δυνάμει αγοραστές είναι συνταξιούχοι προερχόμενοι από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που επιθυμούν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία.Στελέχη της αγοράς ακινήτων ανέφεραν ότι, λόγω των γενναίων μειώσεων στις τιμές, αρκετοί ξένοι έχουν ξαναβάλει στο "κάδρο" την Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες στον κλάδο της δεύτερης κατοικίας σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως οι επενδυτικές κινήσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και στη δεύτερη κατοικία, είναι οι μόνες που μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έρευνα της PriceWaterHouseCoopers και του Urban Land Institute με τίτλο (Emerging Trends in Real Estate Europe 2012", που αναφέρεται στις τάσεις για την αγορά ακινήτων στην Ευρώπη το 2012.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του ενδιαφέροντος είναι η τριπλάσια, συγκριτικά με πέρυσι στη Μύκονο και στη Ρόδο, αύξηση της ζήτησης, γεγονός που αποδίδεται, σύμφωνα με μεσίτες, στην υποχώρηση των τιμών τουλάχιστον κατά 20%, έναντι του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, νεόδμητο σπίτι πλέον πωλείται από 3.500 έως 5.000 ευρώ ανά τ.μ., όταν το 2008 το ανώτατο όριο είχε ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ/τ.μ.

Η προέλευση της ζήτησης

To ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από χώρες, όπως Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, αλλά και Κατάρ, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ. Οσον αφορά στις περιοχές, η ζήτηση επικεντρώνεται στη Λια, τα Πουλάκια και το Καλό Λιβάδι. Ασφαλώς, ζήτηση -και μάλιστα μεγάλη- υφίσταται και για τις περιοχές Αί Γιάννης, Αλεόμανδρα, Τούρλος και Φανάρι.

Η Ρόδος, από την άλλη, έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο των Γερμανών. Μετά και την πτώση των τιμών, ένα οικόπεδο, στο οποίο μπορεί να κτιστεί κατοικία 100 τ.μ., κοστίζει γύρω στα 30.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με γερμανικά κτηματομεσιτικά γραφεία, το ενδιαφέρον για τη Ρόδο, όσον αφορά στις επενδύσεις για εξοχική κατοικία, οφείλεται, πέραν της φυσικής της ομορφιάς και της μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνειας, και στην ύπαρξη κτηματολογίου, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα Δωδεκάνησα, από τον καιρό της ιταλικής κυριαρχίας. To γεγονός αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής "Die Welt", καθιστά πιο εύκολες τις αγοραπωλησίες στα Δωδεκάνησα, καθώς υπάρχουν καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας.

Σε άνοδο η Κρήτη

Ομως, και στην Κρήτη η ζήτηση από ξένους εμφανίζει σταδιακά ανοδική τάση. Με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει 40% τα 2-3 τελευταία χρόνια, η ζήτηση από ξένους έχει αρχίσει δειλά-δειλά να παίρνει τα πάνω της. Μια κατοικία 100 τ.μ. με 500 τ.μ. οικόπεδο σε μια ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή, κοστίζει πλέον 160 έως 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ, που πωλούνταν το 2009.

Ωστόσο, σύμφωνα με κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στη βόρεια και ανατολική Κρήτη, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται σήμερα από Ρώσους, Αραβες και Ισραηλίτες και όχι από τους παραδοσιακούς "πελάτες" της Κρήτης, όπως οι Αγγλοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι -σημειωτέον έχουν αρχίσει να πουλάνε τα σπίτια που είχαν αγοράσει στο παρελθόν.

Παράλληλα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Κέρκυρα είναι τα νησιά του Ιονίου στα οποία επικεντρώνεται η ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας. Ειδικότερα, στην Κέρκυρα, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση ανάλογα με την περιοχή, με τις βορειότερες περιοχές του νησιού να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αγοραστές που μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 3.000 ευρώ το τ.μ. για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών. www.buildnet.gr