Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Στα μικρότερα σπίτια στρέφονται οι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων.



Η οικονομική κρίση έχει στρέψει τους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων σε όλη την Ευρώπη σε μικρότερου εμβαδού σπίτια, γεγονός το οποίο έχει συγκρατήσει σχετικά τις τιμές σε αυτή την κατηγορία, την ίδια στιγμή που μονοκατοικίες και εξοχικά μένουν στα αζήτητα.Τις τάσεις αυτές, σαφώς πιο έντονες, ακολουθεί και η Ελλάδα, με τα μικρότερου εμβαδού σπίτια να παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη (αν και ασθενική) ζήτηση. Στην Ελλάδα της κρίσης, οι τιμές διαμορφώνονται από παράγοντες όπως οι διαπραγματεύσεις (πρωτευόντως) αλλά και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν (όπως και προ κρισης) τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, η ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ RE/MAX
To δίκτυο κτηματομεσιτικών ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών RE/MAX επιχείρησε ακινήτων μέσω του δικτύου των συνεργατών του να διαμορφώσει το βαρόμετρο της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων για το 2011, στη διαμόρφωση του οποίου συμμετείχαν επιλεγμένοι συνεργάτες-μέλη του δικτύου που προέρχονται από συνολικά 28 ευρωπαϊκές αγορές.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 54% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι το 2011 η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση ήταν αυξημένη, ενώ σε ό,τι αφορά τα προς πώληση ακίνητα το 39% των απαντήσεων δείχνει ότι η ζήτηση για αγορά παρέμεινε σταθερή στα περυσινά επίπεδα. Σε ποιες κατηγορίες ακινήτων έχουν στραφεί οι Ευρωπαίοι; Με βάση την έρευνα η ζήτηση για μικρού εμβαδού ακίνητα στα αστικά κέντρα των ευρωπαϊκών χωρών βάσει των ερωτηθέντων είναι σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με τις μονοκατοικίες και τα εξοχικά όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον δείχνει να έχει περιορισθεί σημαντικά.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Οσον αφορά τις τιμές, στα χαμηλής και μέσης πμής ακίνητα παρουσιάζουν σταθεροποίηση τόσο στα προς πώληση (43,6%) όσο και στα προς ενοικίαση ακίνητα (43,6%). Αντίθετα με αυτό, το 57% - 58% των ερωτηθέντων παρατηρεί χαρακτηριστική πτώση σης πμές των ακριβών προς πώληση αλλο και προς ενοικίαση ακινήτων.

Αναλύοντας το ηλικιακό προφίλ των αγοραστών ακινήτων, η αγοραστική δύναμη συγκεντρώνεται στις ηλικιακές ομάδες άνω των 35 ετών, που συνεχίζουν να είναι αυτοί που προσανατολίζονται στις αγορές ακινήτων σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 - 25 ετών αποτελεί την πλειοψηφία των ενοικιαστών σε ποσοστό 58,6%, οι οποίοι όπως φαίνεται σχεδόν ποτέ δεν αγοράζουν.

Η τιμή βάσει της έρευνας, όπως συμφωνεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (82,1%) συνεχίζει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό που προσδιορίζει τη φτηση ενός ακινήτου. Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι η θέση του ακινήτου. Η "γειτονιά", με ό,τι αυτό συνεπάγεται (τοποθεσία, θέα, εύκολη πρόσβαση σε δίκτυο συγκοινωνιών, σχολείο, κκλησία κ.λπ.) δείχνει να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες επιλογής ακινήτου σε ποσοστό 58,8%. www.buildnet.gr