Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ.


Στη μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% το οποίο είχε επαναληφθεί και κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ακόμα μέτρα για την υποστήριξη των τραπεζών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις κεφαλαίων με τριετείς "ενέσεις" ρευστότητας και χαλάρωση των κανόνων για την παροχή εγγυήσεων.
«Οι κλιμακωθείσες εντάσεις στις χρηματαγορές συνεχίζουν να δυσχεραίνουν την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ και η προοπτική εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλή αβεβαιότητα και ουσιαστικούς κινδύνους πτώσης», ανέφερε ο Ντράγκι κάνοντας μια απαισιόδοξη ανάγνωση της κατάστασης.
Ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να δράσει πιο επιθετικά για την στήριξη κρατικών ομολόγων εάν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ συμφωνηθεί μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη.
Σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το 2012
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης στην 17μελή ευρωζώνη, προβλέποντας παράλληλα μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης συνολικά σε μόλις 0,3% το 2012, από 1,6% φέτος. Το Σεπτέμβριο, η τράπεζα προέβλεπε ανάπτυξη 1,3% το 2012.
Η ΕΚΤ παράλληλα αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί από 2,7% εφέτος σε 2% το 2012, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Το Σεπτέμβριο προέβλεπε ότι φέτος ο πληθωρισμός θα ανερχόταν σε 2,6% και το 2012 σε 1,7%.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί από 0,3% ως 2,3% το 2013 ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει από 0,8% ως 2,2%. Πηγή www.ered.gr