Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Τα προβλήματα της ιδιοκτησίας απαξιώνουν σταδιακά την αξία της.



Στα τρέχοντα προβλήματα της ιδιοκτησίας που "απαξιώνουν σταδιακά την αξία της", στην επιβάρυνσή της με πολυάριθμους φόρους, στην δυσκολία μεταβίβασης οποιουδήποτε ακινήτου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝ.Ι.Α.Θ), κατά την Τακτική Συνέλευση της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, ο πρόεδρος ιδιαίτερη μνεία έκανε για τις επιτροπές διαμεσολάβησης που θεσπίσθηκαν με τον ν.4013/2011 για τις επαγγελματικές μισθώσεις, παροτρύνοντας όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δεχθούν έγγραφη πρόσκληψη απο το μισθωτή τους για αναπροσαρμογή του μισθώματος να απευθύνονται στα γραφεία του σωματείου για οδηγίες. Επίσης, εκτενή αναφορά έκανε για το θέμα των ενεργειακών πιστοποιητικών (ΠΕΑ) που συνοδεύουν όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων άνω των 50 τ.μ. και θα αρχίζουν να εφαρμόζονται και από 9.1.2012 και στις μισθώσεις ακινήτων που η επιφάνειά τους ξεπερνά τα 50 τ.μ..

Στην συνέλευση, έγινε ενημέρωση και για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ιδιοκτησίας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών και επαγγελματικών φορέων και πλήθους κόσμου.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Α.Θ κ. Αθανάσιος Ευαγγελίδης, αναφέρθηκε με παραστατικό τρόπο στα πολλά προβλήματα της ακίνητης ιδιοκτησίας που βάλλεται σήμερα με συνεχή φορολογικά μέτρα αλλά και νομοθετικούς περιορισμούς καθώς και στους αγώνες που κάνει η Ομοσπονδία και τα κατά τόπους Σωματεία Ιδιοκτητών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της ακίνητης ιδιοκτησίας από την πολιτειακή εξουσία.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Αναγνώστου, ενώ απηύθηνε χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.Β.Ε) κ. Παγώνης, καθώς και η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κα Μπιλίση-Χρουσαλά, η οποία αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που δυσχεραίνουν τις συναλλαγές, όπως αυτές προβλέπονται στο νόμο 4014/2011 περί αυθαιρέτων, καθώς και στο ν. 4030/2011 σχετικά με τις άδειες δόμησης, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου θα πρέπει να προσαρτάται και τοπογραφικό, τριγωνομετρικά εξαρτημένο από το ΕΓΣΑ 87, το κόστος του οποίου μπορεί να ανέρχεται και σε χιλιάδες ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.Ι.Α.Θ, κ.Ευάγγελος Μήνος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ιδιοκτήτες για θέματα μισθώσεων και αναφέρθηκε κυρίως στο νέο έκτακτο τέλος της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ), τον τρόπο υπολογισμού του, τις εξαιρέσεις του νόμου, τα προβλήματα συνταγματικότητας, τα πιθανά λάθη που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες στους λογαριασμούς που θα έρθουν, καθώς και τον τρόπο για τη διόρθωση των ανωτέρω λαθών. Παράλληλα, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό με ερωτοαπαντήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο τέλος, καθώς και η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου με τις διορθώσεις που έγιναν, με πιο σημαντική τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη να καταβάλει αυτοτελώς το έκτακτο τέλος στην αρμόδια ΔΟΥ, χωρίς να πληρώνει τον ανεξόφλητο λογαριασμό του ρεύματος που άφησε προηγούμενος μισθωτής που αποχώρησε απο το μίσθιο, όταν φυσικά ο λογαριασμός είναι στο όνομα του μισθωτή. Παράλληλα, απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και παρατηρήσεων του κόσμου, που εκδήλωσε έντονη ανησυχία για το συγκεκριμένο έκτακτο τέλος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η πολιτικός μηχανικός κυρία Θεοχάρη, όπου ανέπτυξε τις ρυθμίσεις του ν.4014/2011 περί αυθαιρέτων, τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του νόμου και απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση κατόπιν ερωτήσεων που υπέβαλαν οι παρευρισκόμενοι ιδιοκτήτες για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα της ακίνητης ιδιοκτησίας.Πηγή www.buildnet.gr