Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Φέσια στα...κουρεμένα ενοίκια των καταστημάτων.


«Το φέσι φτάνει μέχρι τον αστράγαλο του ιδιοκτήτη», τονίζει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης
Μια πρωτοφανή κρίση βιώνει τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά τωνεπαγγελματικών μισθωμάτων στη Θεσσαλονίκη, ως απόρροια της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας των επαγγελματιών και της έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις καταστηματαρχών – από όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και ανεξαρτήτως από το ποσό του μισθώματος – που καθυστερούν ακόμη και για ένα εξάμηνο να καταβάλλουν το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν στο σύνολό τους τα μισθώματα έχουν μειωθεί σημαντικά, μετά από συμφωνία των δύο πλευρών.
Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρή την κρίση που βιώνει η αγορά μισθωμάτων, ενώ κάνει λόγο για ένα διπλό φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια. «Από την πρώτη στιγμή οι ιδιοκτήτες ακινήτων προέβησαν σε πάγωμα του μισθώματος για τουλάχιστον 2-3 χρόνια, καθώς και, σε κατά περίπτωση, μείωσή του. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι να αυξάνεται το φαινόμενο, αυτοί που ζήτησαν μείωση, είτε να ζητούν νέο κούρεμα είτε να μην καταβάλλουν το ήδη μειωμένο μίσθωμα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο», δηλώνει.
Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια των κατοικιών, σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη, ενώ δεν παρατηρείται έντονα το φαινόμενο καθυστέρησης στην πληρωμή, αυτό που συμβαίνει είναι οι ενοικιαστές να μην πληρώνουν κοινόχρηστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που πολλές φορές ξεπερνάει ακόμη και το ένα έτος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση χρωστούμενων κοινοχρήστων ενάμιση έτους, που ανέρχονται στα 800 ευρώ.
Να σημειωθεί πως το παραπάνω ποσό μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Χαϊδούτης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ενοικιαστών που φεύγουν από την κατοικία και «αφήνουν το φέσι να φτάσει μέχρι τον αστράγαλο του ιδιοκτήτη», τονίζει χαρακτηριστικά.Πηγή www.voria.gr