Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Οδεύουν προς το ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα των Πανεπιστημίων.



Διάταξη που προβλέπει ότι η ακίνητη περιουσία των Πανεπιστημίων θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, κινητοποιεί την πανεπιστημιακή κοινότητα που αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η σύνοδος των πρυτάνεων θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο για το θέμα αναμένοντας εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ οξύτατες είναι οι αντιδράσεις από τις τρεις ομοσπονδίες των λειτουργών του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και από βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιουσία των ΑΕΙ είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά του Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο διαθέτει κτίρια και οικόπεδα μεγάλης αξίας.

Συγκεκριμένα:
• Αδόμητα οικόπεδα ή οικόπεδα με παλαιά κτίσματα προς κατεδάφιση, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
• Μεμονωμένα διαμερίσματα, καταστήματα ή γραφεία σε διάσπαρτα κτήρια, στην Αθήνα και τον Πειραιά.
• Λίγα συνιδιόκτητα ακίνητα, συνιδιοκτησίας, εξ αδιαιρέτου, του Πανεπιστημίου και άλλων φορέων ή ιδιωτών.

Πριν μερικά χρόνια το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ανακαίνιση κτιρίων
σε: Σταδίου 25 (Ιδία Περιουσία), Αιόλου 89, (κληρ. Ε. και Θ. Αρεταίου), Γ' Σεπτεμβρίου 42 και Πολυτεχνείου, (κληρ. Γ. Φωτεινού), Σοφοκλέους 2, (κληρ. Θ. Μανούση), Πειραιώς 33, (κληρ. Σ. Μαγγίνα) και Μητροπόλεως 67, (κληρ. Ε. Τζιβανοπούλου και Π. Θεοφανοπούλου).

Υπάρχουν επίσης ακίνητα στο Μαρούσι επί των οδών Βασ. Σοφίας και Δημητρίου Ράλλη, στο οποίο λειτουργεί το Σπαθάρειο Μουσείο, ακίνητο επί της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, (κληρ. Α. Παπαδάκη), δύο διατηρητέα στην Πλάκα και επί της Λ. Ποσειδώνος 30, στο Π. Φάληρο, (κληρ. Μ. Βαρβαρέσου). Επίσης, διατηρητέο κτήριο επί της οδού Καπνικαρέας 19, στην Πλάκα, το οποίο είναι συνιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιδία Περιουσία) και ιδιωτών, διατηρητέο κτήριο επί των οδών Θεμιστοκλέους 15 και Κατακουζηνού, στην Αθήνα, (κληρ. Κ. Δεϊρμενδζόγλου) και δεκάδες άλλα.