Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Οικοδομή: Δραματικές παράπλευρες απώλειες.



Kατάσταση ασφυξίας βιώνουν σήμερα όλοι οι κλάδοι που έχουν σχέση με την οικοδομή. Με τις στρόφιγγες του δανεισμού κλειστές από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, το νοικοκύρεμα αποτελεί βασικό μέλημα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής. Αυτό σημαίνει περικοπές, όπως μείωση του προσωπικού και επανεξέταση με στόχο τη μείωση κάθε άλλου εξόδου, όπου αυτό είναι εφικτό. Η «Ι» φιλοξενεί απόψεις ανθρώπων της αγοράς που επισημαίνουν ότι η πτώση ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης φτάνει ή ξεπερνά το 50% την τελευταία τριετία, με την κρίση να έχει ενταθεί από την αρχή του έτους.
Τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας απεικονίζουν την κατάσταση στην οικοδομή, όπως αυτή εκφράζεται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών. Παρά τη χρονική υστέρηση των στοιχείων έκδοσης των αδειών, σε σχέση με τη φάση της κατασκευής, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η τάση είναι πτωτική.
Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι πολύ μεγάλο και οι ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές αυξάνονται διαρκώς. Το χειρότερο όμως είναι ότι ούτε οι προοπτικές εμφανίζονται αισιόδοξες για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το σκηνικό οι πιο υγιείς επιχειρήσεις με μηδενική ή μικρή έκθεση στο δανεισμό που θα είναι ταυτόχρονα πολύ προσεκτικές στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης, φαίνεται ότι θα είναι αυτές που θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν.
Η πτώση στην οικοδομή από την αρχή του έτους κινείται στο -20% και ξεπερνά το 50% πανελλαδικά από τα μέγιστα επίπεδα του 2006, εκτιμά ο κ. Αθανάσιος Πέππας, διευθυντής Marketing της Lafarge Beton ABEE. Όπως αναφέρει, τα ίδια περίπου ποσοστά υπάρχουν και στην περίπτωση του σκυροδέματος. Στην Αττική ειδικότερα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, που δείχνουν το δρόμο τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση, δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.
Επίσης, τα εμπορικά ακίνητα με την καλύτερη συγκριτικά πορεία συγκράτησαν μέχρι ένα σημείο τη μεγαλύτερη υποχώρηση που υπήρξε στον κλάδο της κατοικίας· όμως και εκεί, ως γνωστόν, υπάρχει πλέον κορεσμός.
Το πρόβλημα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε -επισημαίνει ο κ. Πέππας- ότι είναι και διεθνές, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας για παράδειγμα. Η μεγάλη πτώση προσθέτει ο ίδιος- εξακολουθεί πάντως να μην αντικατοπτρίζεται στις τιμές των ακινήτων, παρά το μεγάλο απόθεμα σε αδιάθετες κατοικίες: οι τιμές φαίνεται να έχουν υποχωρήσει μόνον κατά 5%-10%, επίπεδα που δεν δικαιολογούνται με βάση το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Αυτό σημαίνει -εξηγεί- ότι οι πωλητές αντέχουν μέχρι σήμερα, και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Κάποιοι που ευκαιριακά έγιναν κατασκευαστές, ίσως αποσύρθηκαν αναγκαζόμενοι να πουλήσουν.Πηγή www.isotimia.gr