Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

«Τακτοποίηση» αδικίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες.



«Φωτιές άναψε» σε τουλάχιστον 150.000 ιδιοκτήτες η τακτοποίηση αυθαίρετων επεκτάσεων σε κοινόχρηστους χώρους, αποκαθιστώντας όμως ταυτόχρονα και μία χρόνια αδικία. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 150.000 ιδιοκτήτες μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε τακτοποίηση παράνομων επεκτάσεων σε κοινόχρηστους χώρους, όπως φωταγωγούς, πιλοτές, δώματα, ακάλυπτους κ.λπ.

Η επέκταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επιμερίζεται το κόστος, μεταξύ άλλων, και της θέρμανσης σε όλους τους ενοίκους. Μετά την τακτοποίηση θα πρέπει στα κοινόχρηστα να προσμετρηθούν οι χώροι αυτοί και οι παρανομούντες να πληρώσουν από την τσέπη τους για πρώτη φορά και το πετρέλαιο θέρμανσης που τους αναλογεί με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά που καταλαμβάνουν. Γι' αυτό και θα χρειαστεί σε κάθε πολυκατοικία να γίνει αναθεώρηση του τρόπου πληρωμής των κοινοχρήστων.

Επιπλέον, θα πρέπει όπως τονίζει και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος να γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας καθώς μετά τις τακτοποιήσεις των επεκτάσεων σε κοινόχρηστους χώρους δεν μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις.

Μεταβιβάσεις

Αυτές ούτως ή άλλως έχουν παγώσει όμως λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταθέσει στη Βουλή τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα σχετικά με την αποπληρωμή των προστίμων τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, όσοι καταβάλλουν το 30% της αξίας του προστίμου μπορούν να λάβουν έκπτωση 10% στο τελικό πρόστιμο άλλα κυρίως το δικαίωμα να κάνουν μεταβιβάσεις. Ωστόσο, από τη στιγμή που το υπουργείο δεν έχει ακόμη νομοθετήσει, αυτές δεν μπορούν να γίνουν.

Μεταβιβάσεις αυθαιρέτων

Mέχρι στιγμής, από την αρχή της διαδικασίας το σύστημα του ΤΕΕ έχει εκδώσει 230.500 βεβαιώσεις μεταβίβασης αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Επιμελητηρίου, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, είχαν δηλωθεί συνολικά 432.063 αυθαίρετα και είχαν εισπραχθεί 662,6 εκατ. ευρώ (214,5 εκατ. ευρώ από παράβολα και 448 εκατ. ευρώ από πρόστιμα). Η εκτίμηση είναι πως υπάρχουν περί τα 2 εκατ. αυθαίρετα. Αναλυτικότερα, έως τις 2 Οκτωβρίου σε φάση επεξεργασίας βρίσκονταν 153.661 δηλώσεις αυθαιρέτων το 35% του συνόλου. Παράβολο έχει πληρωθεί για 57.064 δηλώσεις, ενώ 135.234 είχαν καταβάλει και τις πρώτες δόσεις του προστίμου. Τα αυθαίρετα για τα οποία είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξόφληση του προστίμου ήταν 86.104. Εξάλλου, νέο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχει προκαλέσει το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος προς όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την καταγραφή όλων των αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και παραλίες και την άμεση έκδοση των σχετικών αποφάσεων κατεδάφισης. Το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται αποφασισμένο να επιδείξει αποφασιστικότητα στο θέμα των κατεδαφίσεων και αναμένεται να παραγγείλει και δορυφορικές φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν την κατάσταση σχετικά με τα νέα αυθαίρετα. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα κυρίως σε επίπεδο συντονισμού με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί για το ζήτημα.