Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βόρεια Ελλάδα: 25.000 ακίνητα ζητούν αγοραστή.



Ένας στους δύο εργολάβους έχει περιορίσει τη δραστηριότητά του στο μισό σε σχέση με τη χρυσή περίοδο του 2006, τότε που οι οικοδομές ξεπετάγονταν σαν τα μανιτάρια.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ) Γιάννης Παγώνης, από τα 500 μέλη του συνδέσμου μόνο τα 350 είναι ενεργά, εκ των οποίων τα 150 "έχουν δουλειά, έστω και περιορισμένη". Κύρια αιτία της αδράνειας στην οποία βρίσκονται δεκάδες εταιρείες της Θεσσαλονίκης είναι το πρόβλημα ρευστότητας, που αναμένεται να αναγκάσει ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να καταφύγουν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕΒΕ, ο κλάδος αναζητά πλέον τους πελάτες του ανάμεσα σε ανθρώπους με καταθέσεις στην τράπεζα, οι οποίοι θεωρούν τις επενδύσεις στα ακίνητα ασφαλείς. Ακόμη κι αυτοί όμως επιδιώκουν να αγοράσουν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, αναζητώντας πωλητές που "σκοτώνουν" τα ακίνητά τους γιατί βρίσκονται σε ανάγκη. Ερωτηθείς από τη «Μ» ο κ. Παγώνης για τις επερχόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τόνισε ότι αναμένεται ελαφρά κινητικότητα κατά το τρέχον εξάμηνο από κάποιους που θα επιλέξουν να αγοράσουν ακίνητο πριν από την επιβολή των νέων τιμών. Επιπλέον, καταλυτικό ρόλο, σύμφωνα με τον ίδιο, παίζει και η αναστολή του μέτρου του «πόθεν έσχες». “Είναι ιδανική εποχή για αγορά ακινήτου”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως, για παράδειγμα, στην Τσιμισκή, στο ύψος της Παλαιών Πατρών Γερμανού, οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις αγοραίες.
Μείωση τιμών 15% σε βάθος πενταετίας
Αναφερόμενος στις τιμές των ακινήτων, σημείωσε ότι έχουν μειωθεί κατά 10%-15% σε βάθος πενταετίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι μειώσεις δεν ήταν “ομοιόμορφες” σε όλες τις περιοχές (για παράδειγμα, ήταν γύρω στο 8% στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου λόγω της ήδη χαμηλότερης τιμής των ακινήτων δεν υπήρχαν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω πτώση, ενώ στις πιο ακριβές περιοχές ήταν αισθητά μεγαλύτερες). Κατά τον κ. Παγώνη, προκειμένου να ανασάνει η αγορά ακινήτων, χρειάζεται να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών, να σταματήσει η φορομπηχτική -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της κυβέρνησης και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της αγοράς μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και των τραπεζών.
•Οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2010 μειώθηκαν κατά 20%-22% σε σχέση με το 2009
•Τα απούλητα ακίνητα στον νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε 6.000-8.000
•Αγοραστή αναζητούν συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα περί τα 22.000-25.000 ακίνητα.
Πηγή www.makthess.gr