Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παράταση αναστολής των πλειστηριασμών.



KATATEΘHKE χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών η κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 4ης Ιανουαρίου 2011 για την παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2011 της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι 200.000 ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Oπως προκύπτει από την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών που συνοδεύει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε κλήθηκαν να συμμετάσχουν η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, το ΕΚΠΟΙΖΩ, η Eνωση Ελληνικών Τραπεζών, το ΙΝΚΑ, το ΚΕΠΚΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Οι καταναλωτικές οργανώσεις επισήμαναν πως για την αντιμετώπιση των οφειλών των δανειστών χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις και ότι τα δικαστήρια δεν επαρκούν αριθμητικά για την αντιμετώπιση του όγκου των αιτήσεων που υποβάλλουν δανειολήπτες για αναστολή πλειστηριασμών. Επιπλέον, τόνισαν πως η παράταση που δίνεται αποτελεί κάλυψη επιτακτικής ανάγκης.
Ωστόσο, εκφράστηκαν και απόψεις κατά της προτεινόμενης ρύθμισης. Διατυπώθηκε η θέση ότι η παράταση αυτής της αναστολής πρέπει να είναι η τελευταία, προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να επιδιώξουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τέλος, εκτιμάται ότι υπάρχει ζήτημα άνισης μεταχείρισης των τραπεζών σε σχέση με άλλους δανειστές και δεν συμφωνεί με την παράταση στο μέτρο καθώς η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει ευρύτερη πρωτοβουλία για τη γενική αναστολή πλειστηριασμών από οποιονδήποτε επισπεύδοντα
Πηγή www.express.gr