Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Fitch Ratings: "Βλέπει" μείωση 15% στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα.



Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι καθώς τα επιτόκια θα βρεθούν και πάλι σε ανοδική πορεία και εν μέσω των αυστηρών μέτρων λιτότητας θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Φαίνεται πιθανό ότι οι αυξανόμενες εκπρόθεσμες οφειλές θα οδηγήσουν σε αυξανόμενες αθετήσεις πληρωμών κατά τον επόμενο χρόνο» αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch, Aksel Etingu και Peter Dosset σε έκθεσή τους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Επισημαίνουν ότι το ποσοστό των δανείων που δεν εξυπηρετούνται επί τρεις μήνες αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,7% από 0,9% πριν από ένα χρόνο.
Προς το παρόν, τα χαμηλά επιτόκια βοηθούσαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα και ο δείκτης των τιμών των κατοικιών να καταγράφει πτώση της τάξεως του 4,8% από τα υψηλά του 2008. Η Fitch όμως, προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών θα υποχωρήσει κατά 15% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια καθώς θα αυξάνεται το Euribor.
Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που αποτελούν σημαντικό μέρος των δανειοληπτών, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων.
Πηγή www.imerisia.gr