Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η παράταση τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και τα ...μόνιμα κορόϊδα.



Παράταση ως τον Ιούνιο έδωσε τελικά η κυβέρνηση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι ευνομούμενοι πολίτες που έσπευσαν πρώτοι ήδη από το 2010 να πληρώσουν το πρόστιμο για την τακτοποίηση και να αδειάσουν του λογαριασμούς του κατά μερικές ή πολλές χιλιάδες ευρώ, είναι τελικά τα μόνιμα …κορόιδα.
Αυτοί δηλαδή που θα χάσουν τους τόκους μερικών μηνών για ποσά που μπορεί να φτάνουν και τα 50.000 ευρώ (για μεγάλα σπίτια με …μεγάλα υπόγεια σε ακριβές περιοχές).
Φαίνεται ότι οι κακές συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα. Και μπορεί το κράτος να έχει τη δικαιολογία ότι χρειάζεται τα χρήματα για να γεμίσει τα άδεια ταμεία του αλλά αυτό που λείπει σήμερα δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά και η αξιοπιστία. Η σιγουριά δηλαδή, του ιδιαίτερα πιεσμένου -οικονομικά και ψυχολογικά- πολίτη ότι απέναντί του έχει μία αρχή που αυτά που λέει τα εννοεί.
Σίγουρα, τα έσοδα θα είναι περισσότερα. Οι «απώλειες», όμως σε ατομικό επίπεδο και στη σχέση κράτους-πολίτη, είναι μεγάλες.
Ο Έλληνας βλέπει τις κακές συνήθειες να επιζούν και τους ξύπνιους που αγνοούν τους νόμους να …παρακαλούνται από την πολιτεία να συναινέσουν και στην πορεία αυτή να τους δίνονται δωράκια, είτε με τη μορφή παρατάσεων είτε με μειώσεις στα πρόστιμα…
Στην περίπτωση των ημιυπαιθρίων, η τιμωρία των …νομίμων πολιτών είναι διπλή και άδικη. Και αυτό, γιατί, πρώτον τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις διαμέρισμα χωρίς ημιυπαίθριο και υπόγειο (με την ανοχή των πολεοδομιών και της ΔΕΗ) και δεύτερον γιατί οι ενδιάμεσοι κρίκοι της αλυσίδας, οι κατασκευαστές, πήραν το ζεστό και «μαύρο» χρήμα για τους ημιυπαίθριους και τα υπόγεια που πούλησαν και ποτέ κανείς δεν τους ζήτησε να καταβάλλουν τους αντίστοιχους φόρους! Έστω και με την αντικειμενική αξία...
Είναι παρεμφερής ιστορία με αυτή της περαίωσης. Και εκεί, δόθηκε παράταση και αντλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια. Πολλοί συμμετείχαν και κάποιοι σίγουρα απείχαν.
Σήμερα, που φήμες θέλουν τους ελέγχους να γίνονται -έτσι κι’αλλιώς- ακόμα και σε όσους συμμετείχαν στην περαίωση, όσοι απείχαν γελάνε χαιρέκακα. Και καλά κάνουν, αφού έχουν καταλάβει ότι αν αγνοήσεις το κράτος δεν θα τιμωρηθείς αλλά θα έχεις μία ακόμα ευκαιρία.
Φαίνεται ότι οι «καλοί πολίτες» που σπεύδουν να ρυθμίσουν υποθέσεις τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντάσσονται στις λίστες του κράτους με τους εύκολους στόχους.
Πηγή www.isotimia.gr