Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Στο 4% η πτώση των τιμών το 2010.
Στο 4% διαμορφώνεται η πτώση των τιμών των κατοικιών πανελλαδικά για το 2010, σύμφωνα με την Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις, αφού η μείωση των τιμών διαμορφώθηκε στο 6,9%.
Ειδικότερα, το τελευταίο τρίμηνο του 2010, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση κατά 5,7% , ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι η πτώση πιθανότατα θα συνεχισθεί και το τρέχον έτος.
Η πτώση για το σύνολο του 2010 διαμορφώθηκε στο 4% πανελλαδικά, έναντι πτώσης κατά 3,7% το 2009, με τα νεόδμητα διαμερίσματα έως 5 ετών να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Εκτιμάται ότι η μείωση των τιμών ήταν στο 4,4% έναντι των μεταχειρισμένων όπου το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε το 3,8%.
Μεγαλύτερες οι αντόχες της Αθήνας
Ανά περιοχή, η Αθήνα φαίνεται ότι παρουσιάζει μεγαλύτερες αντοχές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού η μείωση των τιμών που κατέγραψε η ΤτΕ το 2010 ήταν στο 2,8% (μικρότερη σε σχέση με την πτώση του 4,6% του 2009), ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 6,9%. Τα νεόδμητα στην Αθήνα είχαν μειώσεις τιμών το 2010 στο 2,9% και στη Θεσσαλονίκη στο 7,1%, ενώ στα μεταχειρισμένα η μείωση των τιμών ήταν αντίστοιχα για τις δύο μεγάλες πόλεις στο 2,8% και 6,8%.
Οι δείκτες της ΤτΕ βασίζονται στις εκτιμήσεις των μηχανικών των αρμοδίων υπηρεσιών των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικιστικών ακινήτων τα οποία αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης ή εξασφάλιση χορηγούμενων δανείων. Οι δείκτες της ΤτΕ, παρουσιάζουν μία μικρή υστέρηση σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πτώση στις τιμές το τελευταίο διάστημα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.
Η Τράπεζα αναφέρει ότι η επιφυλακτική στάση των νοικοκυριών όσον αφορά την αγορά κατοικίας είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας κυρίως για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αλλά και σε σχέση με τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Επιπλέον, σε αναβολή της απόφασης των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας συμβάλλουν και οι αυξημένες προσδοκίες τους για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους μήνες.
Κλειστές παραμένουν οι στρόφιγγες
Από την άλλη πλευρά, η πιο προσεκτική και επιλεκτική στάση των τραπεζών όσον αφορά τη χορήγηση νέων δανείων για αγορά κατοικίας, που αντανακλάται στις ιδιαίτερα χαμηλές ροές στεγαστικών δανείων, εκτιμάται ότι έχει επίσης συμβάλει στη μείωση της ζήτησης κατοικιών εκ μέρους των νοικοκυριών.
Πράγματι, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% το Νοέμβριο και έγινε αρνητικός (-0,4%) το Δεκέμβριο του 2010, από 3,7% στο τέλος του 2009, 11,5% στο τέλος του 2008 και 21,9% στο τέλος του 2007.
Από την πλευρά της προσφοράς κατοικιών, το πλεονάζον απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ΤτΕ, φαίνεται ότι απορροφάται σταδιακά, καθώς η μείωση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν ταχύτερη από την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων.
Οι αναλυτές της τράπεζας κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στις ρυθμίσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ και συγκροτούν, μεταξύ άλλων, εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, το οποίο αφορά περιοχές που έχουν πλούσια βιοποικιλότητα ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες απειλές: Οπως επισημαίνει η Τράπεζα, οι πολλές και διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται δημόσια για την προβλεπόμενη αυστηροποίηση της σχετικής προστασίας (και επικεντρώνονται στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου και στο ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν αρτιότητας αγροτεμαχίων εντός των περιοχών Natura) είναι ενδεικτικές της δυσκολίας όσον αφορά τη θέσπιση και εφαρμογή μακροπρόθεσμων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας στην παρούσα συγκυρία καθώς οικονομικοί φορείς αλλά και παραγωγικές δραστηριότητες (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ιδιοκτήτες γης και η οικοδομική δραστηριότητα) πλήττονται άμεσα από την οικονομική κρίση.
Πηγή www.ered.gr