Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Το μεγάλο βραχυκύκλωμα με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.



Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι επικαλείται κορεσμό δικτύων χωρίς να έχει παρουσιάσει τα απαραίτητα στοιχεία.
Tη μη τήρηση των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, αλλά και την έλλειψη τεκμηρίωσης και διαφάνειας από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) ο οποίος κάνει λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αυθαίρετες πρακτικές εκ μέρους της κρατικής επιχείρησης.
Προθεσμίες.
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Αλέξανδρος Ζαχαρίου, «σύμφωνα με τον Ν.3851/201 η ΔΕΗ υποχρεούται να δώσει προσφορά σύνδεσης εντός 4 μηνών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Η προθεσμία αυτή όμως δεν τηρείται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, η οποία επικαλείται κορεσμό δικτύων σε αρκετές περιοχές της χώρας χωρίς όμως να υπάρχει κάποια μελέτη που να το στοιχειοθετεί».
Η ατεκμηρίωτη αυτή θέση, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της ΡΑΕ, η οποία ζητάει επαρκή και αντικειμενικά στοιχεία για να αποφανθεί για τη δυνατότητα των δικτύων να δεχθούν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά ανακοίνωση της 1ης Φεβρουαρίου 2011 από τη ΔΕΗ, όπου διευκρινίζεται πως δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις φωτοβολταϊκών για θέσεις εγκατάστασης νοτίως του Αλιβερίου λόγω κορεσμού των δικτύων.
Ωστόσο, ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως, από τις σχετικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ, ως κορεσμένες περιοχές του ελληνικού διασυνδεδεμένου δικτύου ηλεκτρισμού για φωτοβολταϊκούς σταθμούς θεωρούνται, προς το παρόν, μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 kW.
Από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι μόνο στο ηπειρωτικό δίκτυο είχαν υποβληθεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, χρονική περίοδος κατά την οποία οι επαγγελματίες αγρότες διατηρούσαν προτεραιότητα έναντι των λοιπών νέων αιτημάτων, περίπου 6.200 αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 100 kW, που αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 612 MW.
Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ δείχνει ότι περίπου το 1/3 της ισχύος των αγροτικών φωτοβολταϊκών, που αντιστοιχεί σε 2.000 αιτήματα, αφορά δίκτυα με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης.
Από αυτά, η ΔΕΗ εντός του Ιανουαρίου διατύπωσε όρους σύνδεσης σε 1.500 περίπου, ενώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ικανοποιηθούν και τα υπόλοιπα.
«Στον αέρα»
Υπάρχουν ακόμη περίπου 2.000 αγροτικά αιτήματα τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας όσον αφορά την απορρόφηση ισχύος. Η δυσκολία αναφέρεται στο γεγονός ότι πρέπει να προηγηθεί της προσφοράς σύνδεσης τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα υφιστάμενα φορτία όσο και τα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, απλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης.
Υπάρχουν τέλος άλλα 2.000 αιτήματα περίπου τα οποία αντιστοιχούν σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλότερη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος.
Πηγή www.ethnos.gr