Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εφορία καλεί ιδιοκτήτες ακινήτων για δήλωση Ε-9.



Η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχει ήδη αρχίσει. Την επόμενη Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, αρχίζουν να λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή της δήλωσης Ε-9 για το οικονομικό έτος 2011 (ημερολογιακό 2010). Προσοχή! Για πρώτη φορά, η υποβολή του συγκεκριμένου εντύπου έχει αποσυνδεθεί από την κατάθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και πρέπει να γίνει κατά πολύ νωρίτερα. Συγκεκριμένα, από τις 15 Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου, ανάλογα με το καταληκτικό ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του κάθε φορολογούμενου. Η συγκεκριμένη αλλαγή στη διαδικασία υποβολής έχει προκαλέσει σύγχυση στους φορολογούμενους και πανικό στα φοροτεχνικά γραφεία, καθώς λίγοι είναι αυτοί, που τη γνωρίζουν, με αποτέλεσμα οι λογιστές να τρέχουν και να μην φτάνουν, κυνηγώντας στην κυριολεξία τους πελάτες τους να τους προσκομίσουν τα απαραίτητα χαρτιά. Ποιοι, όμως, υποχρεούνται σε δήλωση Ε-9;
Όσοι είχαν το 2010 την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή ή/και στην οικογενειακή τους κατάσταση. Συγκεκριμένα, εκτιμώνται σε περίπου 600.000 φορολογούμενους και είναι αυτοί που:
Απέκτησαν ακίνητα με πλήρη κυριότητα, ή με επικαρπία, ή με ψιλή κυριότητα ή έχουν δικαίωμα οίκησης σε αυτά.
Είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα, που είχαν δηλώσει στα Ε-9 από το 2005 έως και το 2010. Δηλαδή, αν πούλησαν ακίνητα ή τα δώρισαν στα παιδιά τους ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα αυτών, κλπ.
Είχαν μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση, όπως την είχαν δηλώσει στα Ε-9 των περασμένων ετών. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεούνται σε δήλωση Ε-9 αν παντρεύτηκαν και ο/η σύζυγος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων, αν πέρασαν σε διάσταση, αν πήραν διαζύγιο, αν τα παιδιά τους σταμάτησαν να είναι προστατευόμενα μέλη, ή αν ένας εκ των δύο συζύγων απεβίωσε.
Επίσης, οι εργολάβοι, για τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν σ’ αυτούς από οικοπεδούχο, αλλά δεν έχουν μεταβιβαστεί είτε σ’ αυτόν είτε σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή εφόσον τα ακίνητα έχουν εκμισθωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον εργολάβο εντός των τριών αυτών ετών.
Οι οικοπεδούχοι, επί του οικοπέδου του οποίου ανεγείρονται κτίσματα από εργολάβο, για να διαγράψουν τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχουν παρέλθει τρία έτη από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή τα ακίνητα έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν εκμισθωθεί από τον εργολάβο μέσα στα τρία έτη.
Όσοι τακτοποίησαν ημιυπαίθριο υποχρεούνται σε υποβολή Ε-9 ;
Όχι. Με βάση νομοθετική ρύθμιση, δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση (όπως και δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις στο φόρο ακίνητης περιουσίας και στα δημοτικά τέλη).
Πώς πρέπει να υποβληθεί το Ε-9;
Πρόθεση του υπουργείου οικονομικών είναι η δήλωση να γίνει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, όπως έχει προαναγγείλει και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΠΥΟ. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει δοθεί καμία σχετική περαιτέρω διευκρίνιση επ΄ αυτού.
Πηγή:www.capital.gr