Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αναγκαία η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.



Oι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις που λειτουργούν σε περίπου 35 νομούς της χώρας στεγάζονται είτε σε χώρους εκτός σχεδίου πόλεως είτε εντός των πόλεων, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων για τη στέγαση νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γ. Κασιμάτης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας, η οποία έχει υποβληθεί ήδη στην κυβέρνηση, με αντικείμενο τη σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη Οργανωμένων Υποδοχέων για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα» τη δεκαπενταετία 2010-2025, είναι δυνατό μέχρι το 2017 να οργανωθούν 44 βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές, επιφάνειας 45.000 στρεμμάτων με €650 εκατ. επενδύσεις εκ των οποίων τα 420 θα προέλθουν από τους ιδιώτες.
Στο 69% των νομών της Ελλάδας, δηλαδή σε περίπου 35 από τους 51 νομούς της χώρας, υπάρχει ανάγκη άμεσης ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων για τη στέγαση των νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων. Στους νομούς αυτούς το 87% των επιχειρήσεων (δηλαδή περίπου 9 στις 10) στεγάζονται εκτός σχεδίου ή μέσα στις πόλεις.
Σε αρκετούς νομούς (Επτανήσων, Ηλείας, Λακωνίας, Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Κυκλάδων, Τρικάλων, Ευρυτανίας) δεν υπάρχουν καθόλου οργανωμένοι υποδοχείς επιχειρήσεων, ενώ στους υπόλοιπους υπάρχουν ήδη Επιχειρηματικά Πάρκα αλλά ζητείται να δημιουργηθούν και νέες τέτοιες υποδομές.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Ηπειρος, η Λάρισα, ο Βόλος, η Λέσβος η Καβάλα, μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, η Κρήτη κ.ά. Οπως προκύπτει από την έρευνα, υπάρχει δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση της οργανωμένης παρέμβασης, για την άμεση ανάπτυξη 44 νέων Επιχειρηματικών Πάρκων, επιφανείας 45.000 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού €650 εκατ. Από αυτά, τα €420 εκατ. θα προέλθουν από χρηματοδότηση ιδιωτών επενδυτών.
Μέχρι το 2025, μπορεί να υλοποιηθεί πρόγραμμα ανάπτυξης 67 επιχειρηματικών πάρκων, συνολικής επιφάνειας 60.000 στρεμμάτων, που θα καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της χώρας
Πηγή www.ered.gr