Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Δύσκολα πλέον τα εμπορικά κέντρα εκτός πόλης.



Απαγορευτικές διαδικασίες για ανάπτυξη εμπορικών κέντρων σε απομακρυσμένες περιοχές βάζει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προβλέποντας με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020 την υποχρέωση έκδοσης "άδειας χωροθέτησης" για τις μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις.
Στο πλαίσιο της συμπαγούς πόλης, που είναι και ο βασικός στόχος του νέου ρυθμιστικού, προωθείται ο περιορισμός της ανάπτυξης εμπορικών κέντρων εκτός πόλης προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της "αστικής διάχυσης".
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργάνωσαν χθες του ΟΡΣΑ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σε συνεργασία με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και το Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, με θέμα «Εμπόριο και Πόλη».
Έτσι προβλήματα στην αδειοδότηση τους προβλέπεται να αντιμετωπίσουν τα εμπορικά κέντρα που σχεδιάζονται κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων της Αττικής (Κηφισός, Αττική οδός). Αντίθετα, πιο κοντά στη λογική του ΟΡΣΑ βρίσκονται τα εμπορικά κοντά σε μέσα μεταφοράς, κυρίως σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) και που θα επαναχρησιμοποιήσουν παλαιά κτήρια στο κέντρο της πόλης ή ανεκμετάλλευτη ολυμπιακή εγκατάσταση.
Αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση το σκεπτικό του ΟΡΣΑ είναι ξεκάθαρο: Μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις μακριά από το κέντρο όπως τα εμπορικά χωριά (retail parks) δεν είναι επιθυμητές. Το σκοπό αυτό έρχεται να επιτελέσει η επιβολή της "άδειας χωροθέτησης", η οποία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από που θα δίνεται, αλλά με βάση το πιο πιθανό σενάριο υπεύθυνη για την έκδοση της θα είναι η Περιφέρεια. Έξάλλου όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Γιάννης Πολύζος η εξαίρεση της Αττικής από το σχετικό νόμο 3377/2005 για την αδειοδότηση των εμπορικών κέντρων, πλέον δεν τεκμηριώνεται". Σημειώνεται ότι με βάση το άρθρο 10 του εν λόγω νόμου καθορίζεται η αδειοδότηση για την ίδρυση καταστημάτων λιανεμπορίου μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της τοπικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Xαρακτηριστική των προθέσεων του ΟΡΣΑ είναι η εκτεταμένη αναφορά στο γαλλικό παράδειγμα και τον νόμο Royer του 1973 με το οποίο θεσμοθετήθηκε η ειδική αδειοδότηση για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα από επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών. Η εμπειρία όμως από μια τέτοια διαδικασία αδειοδότησης εδειξε οτι μπορεί μεν να δυσκολεύει τις επενδύσεις στο χώρο των εμπορικών αναπτύξεων, παρατηρούνται όμως φαινόμενα διαφθοράς από την συνδιαλλαγή των ενδιάμεσων φορέων με αυτούς που αναλαμβάνουν την ανάπτυξη του έργου και τους επενδυτές.
Πηγή www.ered.gr