Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

3,7 εκατ. κτίρια είναι ενεργοβόρα και θερμικά απροστάτευτα.



Είμαστε μεσογειακή χώρα με διάρκεια χειμώνα ζήτημα 2 μήνες. Η θερμοκρασία σπάνια πέφτει από το μηδέν και η θέρμανση δεν είναι απαραίτητη στα κτίρια για τουλάχιστον 9-10 μήνες το χρόνο. Αντίθετα, στην παγωμένη Φινλανδία, ο χειμώνας κρατά 8 μήνες, το θερμόμετρο είναι κολλημένο πολύ καιρό κάτω από το μηδέν και η θέρμανση είναι απαραίτητη διότι οι αλλιώς οι άνθρωποι θα γίνουν... παγάκια.
Κι όμως, η Ελλάδα καταναλώνει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση κατοικιών απ' ότι η Φινλανδία, υπό ομογενοικοποιημένες κλιματικές συνθήκες! Κάθε χρόνο η χώρα μας πληρώνει περί τα €2 δισ. για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης.
Κάθε χρόνο οι ανάγκες των δημόσιων κτιρίων για θέρμανση ξεπερνούν τα €450 εκατ. Αν υπήρχε πολιτική ορθής θερμομόνωσης θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 20%-25%, δηλαδή περίπου €500 εκατ. το χρόνο. Επίσης, 3,7 εκατ. κτίρια σε όλη τη χώρα είναι ενεργοβόρα διότι είναι θερμικά απροστάτευτα.
Αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία προέκυψαν από ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη και στην οποία μίλησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης. Ο υφυπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα ενός νέος, πράσινου μοντέλου ανάπτυξης και στην σημασία του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' Οίκον".
Πηγή www.ered.gr