Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μπάζει νερά το Εξοικονόμηση κατ' οίκον.



Δεκάδες καταγγελίες για τα κενά στο πρόγραμμα έχει δεχθεί η Voria.gr. Δεν δέχονται εγγυήσεις οι τράπεζες, πώς προσπαθεί να τα μπαλώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Δεκάδες καταγγελίες για τα κενά που υπάρχουν στο πρόγραμμά Εξοικονόμηση Κατ' οίκον έχει δεχθεί η Voria.gr από αναγνώστες της. Το πρόγραμμα προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και απευθύνεται σε ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 (δηλαδή πριν την εφαρμογή του Κανονισμού θερμομόνωσης και άρα είναι θερμικά απροστάτευτα) και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αφορούν στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, καθώς για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα επιβάλλεται η λήψη δανείου. Και σε αυτό το σημείο εντοπίζονται τα κενά. Παρά το γεγονός ότι η υπαγωγή των πολιτών/ωφελουμένων στο πρόγραμμα γίνεται με κριτήριο το οικογενειακό τους εισόδημα σε περίπτωση εγγάμων, προκειμένου να υπολογιστεί η επιδότηση, οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψιν τους, σε κάθε περίπτωση, αποκλειστικά το ατομικό εισόδημα, για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το δάνειο. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος είναι χαμηλόμισθος, χαμηλοσυνταξιούχος ή με χαμηλό εισόδημα δεν δέχονται εγγυήσεις, με συνέπεια αρκετοί πολίτες να μένουν εκτός προγράμματος. Όπως καταγγέλλεται σε πολλές περιπτώσεις που το ατομικό εισόδημα είναι κάτω από 10.000 ευρώ το αίτημα δανειοδότησης απορρίπτεται από τις τράπεζες δεδομένου ότι δεν γίνονται αποδεκτές εγγυήσεις.
Στο μεταξύ, τροχοπέδη για την ένταξη πολλών ενδιαφερόμενων στο Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον αποτελεί και η υποχρεωτικότητα δανειοδότησης από τις τράπεζες. Και αυτό γιατί ακόμη και σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος διαθέτει το ποσό που του αναλογεί, δεν έχει το δικαίωμα να λάβει την επιδότηση του προγράμματος εάν δεν πάρει δάνειο. Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση τόσο οι χαμηλόμισθοι, που δεν τους εγκρίνουν δάνειο, όσο και άτομα τα οποία έχουν μπει στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, δεν μπορούν να επωφεληθούν από το εν λόγω πρόγραμμα.
Στα γραφειοκρατικά αγκάθια του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι όλοι οι προμηθευτές υποχρεώνονται να ανοίξουν εταιρικό λογαριασμό στην τράπεζα που έχει απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος. Με τόσους όρους και τόσα γκρίζα σημεία στο διαδικαστικό κομμάτι θα έλεγε κανείς ότι το υπουργείο δεν έχει τη διάθεση να τρέξει το πρόγραμμα...
ΥΠΕΚΑ: Προωθούμε τροποποίηση
Από την πλευρά του το υπουργείο παραδέχεται στη Voria.gr το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εγγυήσεις και γνωστοποιεί ότι προωθείται τροποποίηση, ώστε οι τράπεζες να δέχονται εγγυήσεις. «Το θέμα των εγγυήσεων είναι μια δύσκολη υπόθεση, στην ουσία θέλαμε να προστατέψουμε τους πολίτες, να μην τους ζητήσουν οι τράπεζες πράγματα τα οποία είναι υπερβολικά. Φανταστείτε ότι αν επιτρέπαμε τις εγγυήσεις, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ζητήσουν ακόμα και προσημείωση ακινήτου», αναφέρει στη Voria.gr ο κ.Δημήτρης Τσαλέμης από την ειδική υπηρεσία συντονισμού και εφαρμογής δράσεων για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στους τομείς ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Όπως τονίζει η τροποποίηση θα δίνει το δικαίωμα στον ωφελούμενο να επιλέξει εάν ο ίδιος επιθυμεί να βάλει εγγυητή.
Σχετικά με την υποχρέωση λήψης δανείου, ο κ. Τσαλέμης επισημαίνει ότι επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος ως ο πλέον πρόσφορος, προκειμένου να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα, αλλά και να εισπραχθούν το συντομότερο δυνατόν τα χρήματα από τους πολίτες. «Είναι τόσες οι περιπτώσεις των ενδιαφερομένων, που δεν μπορεί κανείς να τους συμπεριλάβει όλους. Σίγουρα κάποιες περιπτώσεις θα αποκλειστούν. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να δοθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέξαμε τη σύσταση ενός ταμείου, το οποίο θα παρέχει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων», υπογραμμίζει.
Πηγή www.voria.gr