Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Χαμός στις πολεοδομίες – προς νέα παράταση οι Ημι-υπαίθριοι.



Συμφόρηση στις πολεοδομίες συνεχίζει να προκαλεί η μαζική προσέλευση των ιδιοκτητών ακινήτων για την τακτοποίηση των παρανομιών στα διαμερίσματα αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί από τους «νόμιμους» ιδιοκτήτες αποφασίζουν να τακτοποιήσουν μόνο τους μικρούς σε έκταση ημι-υπαίθριους και όχι τα πανάκριβα υπόγεια που έχουν υποστεί αλλαγή χρήσης.
Κατά τα ελληνικά ήθη και έθιμα, οι ιδιοκτήτες σπεύδουν την τελευταία στιγμή για την τακτοποίηση των ημι-υπαίθριων χώρων και των διασκευασμένων υπογείων με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην προλαβαίνουν να διαχειριστούν τις αιτήσεις.
Όπως συνέβη και με την πρώτη προθεσμία του Δεκεμβρίου του 2010, όταν άρχισε να πλησιάζει η λήξη ισχύος του μέτρου ολοένα και περισσότεροι κάτοχοι έσπευδαν να ρυθμίσουν το ζήτημα. Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε λόγω των εξελίξεων σε παράταση της ισχύος της ρύθμισης καθώς τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία είναι πολλά και στην τρέχουσα κατάσταση η πολιτεία δεν γίνεται να τα αγνοήσει.
Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και τις τελευταίες ημέρες –καθώς πλησιάζει το τέλος Φεβρουαρίου όπου λήγει και η δεύτερη προθεσμία- με τους Έλληνες να σπεύδουν στις πολεοδομίες. Διαρροές από τα αρμόδια υπουργεία αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα παράταση.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τους αρκετούς μηχανικούς που έχουν αναλάβει μαζικά την σύνταξη της μελέτης, αποκαλύπτουν ότι αρκετοί από τους ιδιοκτήτες επιλέγουν να «ρυθμίσουν» μόνο τον ημι-υπαίθριο και όχι την αλλαγή χρήσης στα υπόγεια (που λόγω πολλών τετραγωνικών επιφέρουν μεγαλύτερο πρόστιμο).
Από τις εφορίες όμως διαμηνύουν ότι καθώς στα κατατεθειμένα συμβόλαια των ακινήτων οι παρανομίες φαίνονται πεντακάθαρα, οι έλεγχοι και η επιβολή μεγαλύτερων προστίμων είναι πλέον απλή υπόθεση και οι παραβάτες μπορούν να αποκαλυφθούν με μία απλή συνδυαστική έρευνα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η τακτοποίηση των παράνομων χώρων στα διαμερίσματα όμως έχει δημιουργήσει και έριδες μεταξύ των ιδιοκτητών στις πολυκατοικίες. Πολλοί σπιτονοικοκύρηδες που επέλεξαν να μην ρυθμίσουν τις παρανομίες, ενημερώνονται από τους άλλους κατοίκους ότι εκείνοι θα προχωρήσουν στην ρύθμιση και ανησυχούν.
Η εφορία και η πολεοδομία μπορούν να πολύ εύκολα να ανακαλύψουν τους παραβάτες. Και αυτό γιατί οι ημι-υπαίθριοι είναι ισόποσα μοιρασμένοι σε μία πολυκατοικία. Έτσι, αν ένας ιδιοκτήτης «ρυθμίσει» τον ημι-υπαίθριο και ένας άλλος όχι, τα ελεγκτικά συνεργεία μπορούν να εντοπίσουν αμέσως τον παραβάτη.
Πηγή www.isotimia.gr