Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Σε σπιράλ "αργού θανάτου" η κτηματαγορά.
Υπερπροσφορά νεόδμητων κατοικιών, τιμές που παραμένουν υψηλές παρά την κρίση και ανυπαρξία δανεισμού αποτελούν το «εκρηκτικό» μίγμα της ελληνικής κτηματαγοράς, όπως καταγράφεται στην συγκυρία της ελληνικής κτηματαγοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Αποτέλεσμα; Η κατακόρυφη αύξηση των πλειστηριασμών, η ελαχιστοποίηση των αγοραπωλησιών και η μικρότερη καθαρή απόδοση του ακινήτου σε σχέση ακόμη και με το επιτόκιο προθεσμιακού λογαριασμού!
Τέλος τα «χρυσά χρόνια»
Στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνεται ότι «τα χρυσά» χρόνια για την ελληνική κτηματαγορά έχουν λήξει. Η ευφορία που επικράτησε στο εγχώριο real estate από το 2000 και μετά, η οποία συνοδεύτηκε από υψηλούς ρυθμούς χορήγησης δανείων και κατακόρυφη αύξηση των τιμών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, σύμφωνα με την σχετική μελέτη.
Κατά τα συμπεράσματα, τα επόμενα χρόνια η αγορά ακινήτων προβλέπεται ότι θα βυθιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο τέλμα, ενώ η συνεχόμενη και πιο μεγάλη, σε σχέση με το παρελθόν πτώση των τιμών θα αποτελέσει πάγιο χαρακτηριστικό.
Όπως σημείωνε το Capital.gr από τον περασμένο Απρίλιο, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (flexicurity), η υπερχρέωση των νοικοκυριών και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος καταναλωτών και επενδυτών έχει εκμηδενίσει το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και δη υπερτιμημένων.
Τα χειρότερα έρχονται
Η έρευνα λαμβάνει υπόψη και έναν παράγοντα-καταλύτη για την πορεία της αγοράς ακινήτων μακροπρόθεσμα. Αυτόν της δημογραφίας. Η συνεχής αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων ατόμων και η μείωση της αναλογίας των παιδιών στο σύνολο του πληθυσμού επηρεάζει τόσο τη ζήτηση όσο και τον τύπο των κατοικιών που μισθώνονται ή αγοράζονται. Δεν είναι τυχαίο που αγορά της γειτονικής Κωνσταντινούπολης των περίπου 13 εκατ. ατόμων θεωρείται διεθνώς η καλύτερη για τοποθετήσεις.
Η πλειονότητα των ειδικών της κτηματαγοράς (επτά στους δέκα) προβλέπει, στο πλαίσιο της έκθεσης, ότι η κρίση θα διαρκέσει έως και τρία χρόνια ακόμη. Ταυτόχρονα, εννιά στους δέκα αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω της δυσμενούς συγκυρίας.
Παράγοντα καταστροφής αποτελεί όχι μόνο το μεγάλο απόθεμα των κατοικιών που υπολογίζεται τουλάχιστον σε 200.000, του οποίου ο αριθμός απορρόφησης είναι αρκετά μικρός. Αλλά και το γεγονός ότι είμαστε «έθνος ιδιοκτητών», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Παρόλα αυτά οι τιμές των ακινήτων μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγράψει την πτώση που είχε προβλεφθεί και αυτό την στιγμή που αφενός οι νέες κατασκευές έχουν μειωθεί κατά 50-70% και αφετέρου οι τράπεζες δεν χορηγούν στεγαστικά. Βασική αιτία γι’ αυτό αποτελεί το «αμυντικό σύστημα» των κατασκευαστικών εταιρειών.
Σε επίπεδο αποδόσεων προ κρίσης διαμορφώνονταν στο 5%-6%, ενώ σήμερα έχουν διολισθήσει στο 3-3,5% (για κατοικίες 60-120 τ.μ.).
Επαγγελματικά ακίνητα
Όσον αφορά τα μη οικιστικά ακίνητα, εννέα στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι υπάρχει υπερπροσφορά, ενώ έξι στους δέκα εκτιμούν ότι οι τιμές ήδη έχουν μειωθεί (σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και ότι θα μειωθούν περαιτέρω.
Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων προβλέπει πολύ χαμηλότερη ζήτηση αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων, ενώ το 35% συμφωνεί ότι οι τιμές της συγκεκριμένης κατηγορίας real estate αποτελούν την επόμενη φούσκα.
Σχετικά με τις τιμές, επτά στους δέκα θεωρούν ότι υπάρχει από σχετική έως απότομη μείωση, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Πηγή:www.capital.gr