Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Σε δυσμενή θέση οι κατασκευές.
Στη χειρότερη θέση των τελευταίων 12 ετών στον δημόσιο τομέα και 30 ετών στον ιδιωτικό, βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας μας, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 12:21 22/2
Ο κλάδος των δημοσίων έργων δοκιμάζει τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον δώδεκα ετών, ενώ ο κλάδος των ιδιωτικών έργων βρίσκεται στη χειρότερη θέση, από πλευράς παραγγελιών και δραστηριότητας, των τελευταίων τριάντα ετών.
Ταυτόχρονα, η ανεργία στον κλάδο έκανε ένα ακόμη μεγάλο άλμα στο 15,3%, έναντι του τρίτου τριμήνου του 2009, με συνέπεια να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων 57.500 άτομα.
Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι δημόσιες επενδύσεις υποδομής στην χώρα μας, είτε από εθνικούς πόρους, είτε μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων διαρθρωτικών ταμείων, αφού μπορούν, ακόμη και άμεσα, να αποτελέσουν το αναπτυξιακό αντίβαρο στην μείωση της κατανάλωσης, που προκαλεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Όπως επισημαίνεται, αυτή η επιλογή ενισχύεται και από τις προτροπές του ΔΝΤ, περί ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των μέτρων προσαρμογής στην ανάπτυξη και την εργασία, ενώ την υιοθετούν και κορυφαίοι οικονομολόγοι, ως βασική προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους.
Αντί αυτών, όπως υποστηρίζει ο ΣΑΤΕ, στην Ελλάδα διαπιστώνονται τα εξής:
• Η Παραγωγή Δημοσίων Επενδύσεων το 2010 μειώθηκε τέσσερις συνεχόμενες φορές. Από 10,3 δισ. ευρώ που προϋπολογίζονταν το 2010 κατέληξε σε 8,5 δις. ευρώ στα τέλη του, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει επισημανθεί ότι η περικοπή τους με σκοπό την μείωση του ελλείμματος τελικώς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
• Αντί να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ, στο τέλος του 2010 είμαστε στην 17η θέση από πλευράς απορρόφησης σε σύνολο 27 Χωρών.
• Χρονίζοντα προβλήματα που θα επιλύονταν με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, αφού το εν λόγω νομοσχέδιο παρουσιάζει πολύμηνη καθυστέρηση.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δε, είναι ο τρόπος καθορισμού των τιμών προϋπολογισμού των δημοσίων έργων, ο οποίος εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια γίνεται εντελώς αυθαίρετα με πλήρη απουσία έστω ενός στοιχειώδους κοστολογικού συστήματος παρακολούθησης των μεταβολών των τιμών των σχετικών προϊόντων και εργασιών.
Ειδικά, το τρίτο τρίμηνο του 2010, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2009:
* ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές (σύνολο κλάδου) εμφανίστηκε μειωμένος κατά 36,5%, έχοντας την χαμηλότερη τιμή του από το 2000.
* Η απασχόληση στον κλάδο μειώθηκε κατά 15,3% δηλαδή 57.500 άτομα.
* Η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ κατέγραψε την χαμηλότερη τιμή της τα τελευταία 12 χρόνια, 3,6%, έναντι 4% του Γ’ τριμήνου του 2009.
* Οι επενδύσεις σε κατασκευές παρουσίασαν μείωση κατά 15%.
* Ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού (δημόσια έργα) εμφάνισε μείωση κατά 31,3%.
* Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (ιδιωτικά έργα) μειώθηκε κατά 46,9%, σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δέκα ετών.
Πηγή www.ethnos.gr