Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Εκτός επενδυτικού «χάρτη» η αγορά ακινήτων της Αθήνας.



Εκτός επενδυτικού χάρτη τίθεται η Αθήνα μαζί με το Δουβλίνο σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων λόγω των ανησυχιών των επαγγελματιών του real estate για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Η Ελληνική πρωτεύουσα κατατάχθηκε στην προτελευταία θέση μεταξύ 27 ευρωπαϊκών πόλεων σε ότι αφορά τον ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PricewaterhouseCoopers «Emerging Trends in Real Estate 2011». Την τελευταία θέση στην κατάταξη της λίστας, η οποία καταρτίστηκε μέσω ερωτήσεων σε 600 επαγγελματίες, καταλαμβάνει η ιρλανδική πρωτεύουσα.
Εξάλλου, οι διεθνείς επενδυτές έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό την Αθήνα, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία έρευνας της BNP Paribas Real Estate σύμφωνα με την οποία, οι συναλλαγές που έγιναν στο χώρο των ακινήτων κατά την περυσινή χρονιά στην Αθήνα, έκαναν μεγάλη βουτιά υποχωρώντας στο μόλις 25% του τζίρου του 2009. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν αγοραπωλησίες ύψους μόλις €45 εκατ., όταν ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσό ήταν €197 εκατ. Η μεγαλύτερη «κοιλιά» καταγράφεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, μια περίοδος στην οποία εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιηθεί μηδενικές επενδύσεις στην Αττική, έναντι ποσού €50 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.
Πίσω στην έρευνα της PwC, πρώτη στις προτιμήσεις των επαγγελματιών για επενδύσεις στο real estate αναδεικνύεται η Κωνσταντινούπολη, κυρίως λόγω της ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας - ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 5,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2011- σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Λονδίνο και στην τρίτη το Μόναχο, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται άλλες τρεις γερμανικές πόλεις - η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και το Αμβούργο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η βιομηχανία του real estate εξακολουθεί να πλήττεται σε όλη την Ευρώπη, λόγω των δυσκολιών απόκτησης δανείων για την αναχρηματοδότηση χρέους ή για τη χρηματοδότηση νέων έργων, ενώ οι επενδύσεις γίνονται στα καλύτερα ποιοτικά κτίρια σε πόλεις, όπου η ζήτηση αναμένεται ότι θα αυξήσει τα ενοίκια.
Πηγή www.ered.gr